​Negocierile de pace în curs în Qatar dintre Statele Unite şi talibani au permis noi "progrese", dar mai rămân multe de făcut, a afirmat marţi Departamentul de Stat american, refuzând să stabilească un termen limită, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

La rândul său, secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a exprimat intenţia de a se implica personal cu ocazia unui viitor turneu în regiune, fără alte precizări.

Emisarul special american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a reluat la 25 februarie, la Doha, discuţiile cu talibanii. În pofida unei pauze de două zile înainte de weekend, negocierile continuă "zilnic şi au fost realizate progrese", a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Palladino, în faţa presei la Washington.

De asemenea, un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că negocierile progresează "pas cu pas".

Potrivit diplomaţiei americane, discuţiile se referă la "cele patru subiecte legate între ele care vor alcătui orice viitor acord" pentru a pune capăt războiului declanşat în 2001, şi anume "lupta împotriva terorismului", "retragerea trupelor" americane, "dialogul interafgan" şi "acordul de încetare a focului".

"Mai sunt multe de făcut", a nuanţat însă Robert Palladino şi "dorim să oferim tuturor părţilor timpul de a lucra asupra acestor subiecte".

Iniţial, Zalmay Khalilzad urma să revină la Washington pe 28 februarie, dar discuţiile au continuat.

"Nu voi merge până la a spune că nu sunt limitate în timp, dar este însăşi natura diplomaţiei: se prezintă oportunităţi şi ne adaptăm", a explicat purtătorul de cuvânt american.