Pe lista celor mai bogați oameni din lume, publicată de revista „Forbes”, au ajuns și 98 de ruși. Pe de o parte, numărul rușilor bogați a scăzut - anul trecut erau 101, iar, pe de altă parte, pentru prima dată din 2011, au apărut pe listă oameni de afaceri ruși cu o avere de peste 20 de miliarde de dolari, scrie rador care citează Gazeta.ru.

Leonid MikhelsonFoto: Wikipedia

Revista americană Forbes a publicat marți, 5 martie, evaluarea tradițională a celor mai bogați oameni de pe planetă. Pentru a ajunge pe această listă, trebuie să ai o avere de peste 1 miliard de dolari.

În evaluarea averii miliardarilor lumii, Forbes a folosit cotația de acțiuni ale companiilor lor și ratele de schimb pentru 8 februarie 2019.

Potrivit revistei, omul de afaceri Leonid Milhelson, care deține pachete mari de acțiuni la companiile Novatek și Sibur, a devenit cel mai bogat om din Rusia. Averea sa a crescut la 24 miliarde de dolari de la 18 miliarde de dolari în 2018.

Revista a explicat creșterea averii lui cu 6 miliarde dolari prin creșterea prețurilor la acțiunile holdingului "Novatek." Milhelson era deja cel mai bogat om de afaceri din țară din 2016-2017. În clasamentul mondial al revistei Forbes, Milhelson a urcat pe parcursul anului, de pe locul 64, pe locul 32.

În total, 98 de ruși au statutul celor mai bogați locuitori ai planetei, iar pentru prima dată din 2011, pe listă se află oameni de afaceri ruși, a căror avere depășește 20 de miliarde de dolari. În acest an, cinci imigranți din Rusia au reușit să obțină această înălțime. Pe lângă Milhelson, mai este și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Grupul NLMK, un complex metalurgic, cu active în Rusia, SUA și în țările europene, Lisin este liderul clasamentului de anul trecut (21,3 miliarde de dolari), Vaghit Alekperov, președintele „LUKOIL (20,7 miliarde de dolari), Alexei Mordașov, președintele Consiliului de administrație al trustului „Severstal“ (20,5 miliarde de dolari) și Ghennadii Timcenko, co-proprietar la Novatek (20,1 miliarde de dolari).

În clasamentul mondial, Vladimir Lisin ocupă locul 45, iar Vaghit Alekperov, Alexei Mordașov și Gennadii Timcenko se poziționează unul după altul în pozițiile de la 47 la 49.

Printre primii zece cei mai bogați ruși, se mai află, de asemenea, Vladimir Potanin, cel mai mare acționar de la „Norilsk Nickel“ (18,1 miliarde de dolari, locul 58 în clasamentul mondial), Mihail Fridman, co-proprietar al „grupurilor Alpha“ (15 miliarde de dolari, locul 79 în lume), Andrei Melnicenko, cel mai mare beneficiar al companiei „Eurochem” (13,8 miliarde de dolari, locul 90 în lume), Alișer Usmanov, co-proprietar al USM Holdings (12,6 miliarde dolari, locul 106 în lume) și Roman Abramovici, co-proprietar la Evraz (12,4 miliarde dolari, locul 107 în lume).

În acest an, de pe lista rușilor bogați au căzut Kirill Șamalov, membru al consiliului de administrație al companiei „Sibur“ - revista a estimat averea lui la 1,4 miliarde de dolari, iar în acest an, are 950 milioane de dolari.

Au apărut și fețe noi - de exemplu, Tatiana Bakalciuk, proprietara revistei on-line Wildberries (1 miliard de dolari, locul 2057 în clasamentul mondial) și Said, fiul lui Mihail Guțeriev (1,3 miliarde de dolari, locul 1717).

Forbes îl prezintă pe cel mai bogat om din lume, pentru al doilea an consecutiv, Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, a cărui avere este estimată la 131 miliarde de dolari.

Adevărat, anul viitor, Bezos își poate pierde poziția, deoarece va trebui să divorțeze de soție. Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se află pe a doua poziție (are 96,5 miliarde de dolari).

Potrivit Forbes, cea mai bogată femeie din lume a fost Francoise Betancourt-Myers, nepoata fondatorului companiei L'Oréal - cu o avere de 49,3 miliarde de dolari (+ 7,1 miliarde de dolari față de anul trecut), ea ocupă locul 15 in clasamentul general. Împreună cu fiii, Françoise Betancourt-Meyers deține 33% din compania L'Oréal, unul din liderii mondiali în producția de produse cosmetice și parfumuri. Anul trecut, titlul celei mai bogate femei din lume a apartinut fiicei fondatorului retelei de comert Walmart, Alice Walton.

În total, Forbes a descoperit, în 2019, 2,153 de miliardari în întreaga lume - aceasta este cu 55 mai puțin față de anul trecut.