Discuțiile dintre negociatorii Uniunii Europene și cei britanici în legătură cu acordul Brexit, care au avut loc marţi la Bruxelles, s-au încheiat după mai bine de trei ore și vor fi reluate miercuri, au declarat surse din ambele părți, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un oficial UE a declarat că discuțiile nu au decurs bine.

Niciuna dintre părți nu a făcut niciun comentariu după întâlnire, la care au participat negociatorul UE, Michel Barnier, secretarul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, și procurorul general al Marii Britanii, Geoffrey Cox.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul Theresa May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord. Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată şi Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Principalul subiect de discuție a fost cel al frontierei între Irlanda, țară membră UE, și regiunea britanică Irlanda de Nord, informează The Associated Press.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.