Popularitatea lui Emmanuel Macron se redresează după un an de declin constant, însă doi francezi din trei (65%) consideră că "el încă nu pare să înțeleagă gravitatea crizei politice și sociale", potrivit unui sondaj de opinie Viavoice publicat luni, citat de Le Soir și Rador.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Cu 28% de opinii bune, șeful statului câștigă cinci puncte, comparativ cu un sondaj anterior realizat la începutul lunii decembrie, în toiul crizei "vestelor galbene", iar 61% (-8) dintre respondenți au "o părere proastă" despre el.

La rândul său, primul-ministru Edouard Philippe câștigă 3 puncte în aceeași perioadă, tot cu 28% de opinii bune și 61% (-5) de opinii negative, potrivit acestui sondaj realizat pentru cotidianul "Libération".

În același timp, sprijinul pentru mișcarea "vestelor galbene" a scăzut în mod semnificativ, cu 36% (-17 din decembrie), în rândurile francezilor care o susțin, 35% (+4) o înțeleg "fără a o susține" și 20% (+10) i se opun total.

Pentru 63% dintre francezi, mișcarea trebuie să "oprească demonstrațiile și să găsească alte moduri de acțiune", față de 30% care au o opinie contrară.

Doar 28% cred că Emmanuel Macron a înțeles gravitatea crizei actuale, iar 38% (față de 46%) consideră că decizia lui de a convoca o "mare dezbatere națională" a fost "răspunsul corect".

De altfel, părerea francezilor despre șeful statului s-a îmbunătățit de la începutul mișcării "vestelor galbene" pentru 13% dintre aceștia, însă pentru 41%, din contră, s-a "deteriorat" şi pentru 46% "nu s-a schimbat".

În fine, o majoritate puternică (58%) consideră că Emmanuel Macron și guvernul său trebuie să își "schimbe în mod semnificativ politicile economice și sociale" în lunile următoare. Pentru 25%, ei trebuie să se "plieze", menținând "în linii mari" reformele planificate, iar 9% cosideră că ei trebuie să "păstreze cursul" politicii lor "fără a o schimba".

Ancheta a fost efectuată online pe 19 și 20 februarie, pe un eşantion de 1.004 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, în conformitate cu metoda cotei. Marja de eroare este cuprinsă între 1,4 şi 3,1 puncte.