Un desen în cărbune care seamănă izbitor cu Mona Lisa și care este păstrat în Castelul Chantilly, nordul Parisului, a fost realizat în atelierul lui Leonardo Da Vinci și ”foarte probabil cu participarea maestrului” toscan, relatează AFP.

Monna Vanna sau Gioconda nudaFoto: captura Google

”Este o lucrare de o foarte bună calitate, realizată de un mare desenator”, a spus Mathieu Deldicque, curator al patrimoniului de la Muzeul Conde din Chantilly.

Această ”Gioconda goală” este un mare desen în cărbune care reprezintă o femeie la bustul gol, un surâs schițat, în aceeași postură a faimoasei Mona Lisa de la Luvru. Cu o față androgină, cu brațe mai degrabă masculine, dar cu bustul și coafură antice: reprezintă un fel de frumusețe ideală universală, subliniază curatorul.

Experții de la Muzeul Luvru din Paris, unde este ținută cea mai mare colecție de lucrări aparținând lui Leonardo Da Vinci, au examinat desenul cunoscut ca ”Monna Vanna” și care a fost deja atribuit atelierului lui Da Vinci.

”Este o foarte mare posibilitate ca Leonardo să fi făcut cea mai mare parte a desenului”, a spus Mathieu Deldicque.

După o analiză la microscop, s-a văzut că a fost desenat de sus stânga spre capăt dreapta, ceea ce arată că artistul este stângaci, nu dreptaci.

Leornado, care a murit în Franța în 1519, este cel mai faimos pictor stângaci din istorie.

Expertul Bruno Mottn a confirmat mai devreme că lucrarea datează din perioada vieții lui Da Vinci.

Cu toate că partea de sus a capului e făcută de un dreptaci, Deldicque spune că sunt urme de cărbune făcute de un stângaci peste tot.

Deldicque a mai spus că trebuie să rămânem prudenți și să nu atribuim cu certitudine lucrarea marelui artist.