Academia Suedeză va putea decerna Premiul Nobel pentru Literatură 2018 alături de premiul de anul acesta, a anunțat marți cotidianul suedez Dagens Nyheter, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Premiul Nobel pentru Literatură va fi acordat din nou, iar toamna aceasta laureații pentru 2018 și 2019 vor fi anunțați”, a spus Fundația Nobel într-un comunicat.

Pentru prima dată în 70 de ani, Academia suedeză a anunțat la începutul lui mai anul trecut că premiul Nobel pentru literatură nu va fi decernat, după scandalul #MeToo.

"Premiul Nobel pentru Literatură din 2018 va fi nominalizat și anunțat în același timp cu câștigătorul anului 2019", a anunța anul trecut Academia Suedeză.

Dar Lars Heikensten, directorul Fundației Nobel care gestionează aspectele financiare ale Premiului Nobel a declarat că Premiul Nobel pentru Literatură va fi acordat "când Academia Suedeză și-a recâștigat încrederea".

"Asta înseamnă că nu există un termen limită până în 2019", a declarat el la un post de radio suedez, dând de înțeles că este posibil să nu fie decernat nici anul acesta.

Academia suedeză a fost criticată pentru modul în care a gestionat o anchetă internă privind comportamentul sexual nepotrivit al soțului uneia dintre membrele secției de literatură a forului.

O curte suedeză l-a declarat, toamna trecută, pe Jean-Claude Arnault, aflat în centrul scandalului ce a afectat grav comitetul ce acordă premiile Nobel pentru Literatură, vinovat de viol. El a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare.