CDH este gata să părăsească Partidul Popular european (PPE) daca acesta nu exclude din rândurile sale FIDESZ al prim-ministrului ungar Viktor Orban, a afirmat şefa grupului umaniştilor bruxellezi, Joëlle Milquet, contrazicând afirmaţiile capului de listă cdH din Europa, Benoît Lutgen, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Plecăm", a scris pe Twitter dna Milquet răspunzând la întrebarea ce va face cdH dacă PPE nu exclude FIDESZ aşa cum cere el. "În afirmaţia lui Maxime Prévot (noul preşedinte al cdH, n. red.) este scris 'ei sau noi'! Este deci destul de clar", a adăugat luni dimineaţa cea care este consilieră specială pentru reparaţii pentru victimele unor crime pe lângă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Amintim că Maxime Prévot şi Wouter Beke, preşedinţii CDH şi CD&V, au cerut, joi, excluderea Fidesz din PPE. "Fidesz este foarte departe de respectarea drepturilor omului şi a valorilor umane pe care le apărăm noi", a insistat dl Prévot, vineri. El s-a arătat foarte limpede: "Vom fi noi sau ei. Nu va fi posibil pentru noi să fim în PPE dacă rămâne FIDESZ".

De ce o asemenea reacţie? Jean-Claude Juncker a fost ţinta unei campanii de denigrare din partea guvernului ungar, care a determinat mai mulţi membri ai PPE (cdH şi CD&V, CSV luxemburghez, ca şi formaţiunile finlandeză, suedeză, olandeză şi portugheză) să ceară excluderea formaţiunii liderului populist ungar.

Polemica a dus în weekend la o înfrutare între dl Orban de o parte şi partidele care doresc să-l excludă, primul acuzându-l pe al doilea că joacă rolul de "idioţi utili", care îl vor întări până la urmă.

Luni seara, predecesorul lui Maxime Prévot la preşedintia centriştilor, Benoît Lutgen, cap de listă al cdH pentru Parlamentul European, asigură în schimb că sdH nu va trânti uşa PPE dacă FIDESZ nu va fi exclus.

"Obiectivul este ca el să plece, nu noi, care avem o lungă tradiţie în cadrul PPE. Chiar dacă nu va fi exclus, el va sfârşi prin a se alătura partenerilor săi naturali din dreapta radicală", potrivit dlui Lutgen, care a prezidat cdH între mandatele dnei Milquet şi al dlui Prévot.