Emmanuel Macron a publicat pe site-ul preşedinţiei franceze un text în limba română

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 5 martie 2019, 0:47 Actualitate | Internaţional


Macron
Foto: Captura video

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a publicat luni pe site-ul preşedinţiei franceze un text în mai multe limbi, printre care şi în limba română, cu titlul "Pentru o Renaștere europeană", în care se adresează cetăţenilor din Europa în contextul apropierii alegerilor pentru Parlamentul European, potrivit Mediafax.

Publicăm integral scrisoarea lui preşedintelui francez Emmanuel Macron:

"Pentru o Renaștere europeană

Cetățeni ai Europei,

Îmi permit astăzi să mă adresez direct vouă, nu doar în numele istoriei și al valorilor care ne unesc, ci și pentru că este urgent. Peste doar câteva săptămâni vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru.

Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi, și totuși niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum.

Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a știut să răspundă nevoilor de protecție a popoarelor în fața marilor șocuri care au zdruncinat lumea contemporană. Totodată este un simbol al riscului european. Riscul nu este apartenența la Uniunea Europeană, ci minciunile și iresponsabilitatea care pot să o distrugă. Cine le-a spus britanicilor adevărul despre viitorul lor după Brexit ? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piața europeană? Cine a evocat riscurile la care se expune pacea din Irlanda dacă se revine la granițele din trecut? Închiderea în sine naționalistă nu propune nimic; este o reacție de respingere fără proiect. Iar această capcană amenință întreaga Europă: cei care exploatează furia oamenilor răspândesc știri false și fac promisiuni deșarte.

În fața acestor manipulări, noi trebuie să rămânem fermi. Mândri și lucizi. Să spunem mai întâi ce este Europa. E un succes istoric: reconcilierea unui continent devastat, într-un proiect inedit de pace, de prosperitate și de libertate. Să nu uităm niciodată acest lucru. Un proiect care și astăzi ne protejează în continuare: ce țară ar putea acționa singură în fața strategiilor agresive ale marilor puteri? Cine ar putea pretinde că este suveran, de unul singur, în fața giganților din domeniul digital? Cum am putea noi rezista la crizele capitalismului financiar fără moneda euro, care este o forță pentru întreaga Uniune? Europa mai înseamnă și miile de proiecte care au schimbat, în viața cotidiană, chipul teritoriilor noastre, o școală renovată aici, o șosea construită acolo, ori accesul la Internet în bandă largă care se extinde și dincolo. Este o luptă și un angajament de zi cu zi, deoarece atât Europa, cât și pacea, nu sunt un dat imuabil. În numele Franței, eu duc neîncetat această luptă pentru progresul Europei și pentru apărarea modelului european. Noi am arătat că ceea ce ni se spunea că e inaccesibil, și anume crearea unei apărări europene sau protecția drepturilor sociale, este posibil.

Însă trebuie să facem mai mult, și mai repede. Deoarece mai există o capcană, a statu quo-ului și a resemnării. În fața marilor șocuri ale lumii, cetățenii ne întreabă adesea: „Unde e Europa? Ce face Europa?”. Au început să o vadă ca pe o piață fără suflet. Or Europa nu e doar o piață, ea este un proiect. O piață e ceva util, dar nu trebuie să ne facă să uităm necesitatea frontierelor care protejează și a valorilor care unesc. Naționaliștii se înșeală atunci când pretind că ne apără identitatea retrăgându-ne din Europa; căci ceea ce ne reunește, ne eliberează și ne protejează este civilizația europeană. Dar se înșeală și cei care ar vrea să nu se schimbe nimic, pentru că nu țin seama de temerile care ne străbat popoarele, de îndoielile care ne subminează democrațiile. Ne aflăm la un moment decisiv de răscruce pentru continentul nostru; un moment în care, colectiv, va trebui să reinventăm, politic și cultural, formele civilizației noastre într-o lume care se transformă. Este momentul Renașterii europene. De aceea, rezistând tentațiilor de închidere în sine și de dezbinare, vă propun să construim împreună această Renaștere în jurul a trei mari ambiții: libertatea, protecția și progresul.

Apărarea libertății noastre
Modelul european are la bază libertatea omului, diversitatea opiniilor și a creației. Libertatea noastră cea dintâi este libertatea democratică, aceea de a ne alege guvernanții în vreme ce, la fiecare scrutin, puteri străine caută să ne influențeze voturile. Propun să se creeze o Agenție europeană de protecție a democrațiilor care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. În acest spirit de independență, va trebui de asemenea să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine. Trebuie să interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizație noastre de demnitate.

Protejarea continentului nostru
Având drept fundament reconcilierea internă, Uniunea Europeană a uitat să se aplece asupra realităților din lumea contemporană. Or nicio comunitate nu crează un sentiment de apartenență dacă nu are limite pe care să le protejeze. O frontieră înseamnă libertate în securitate. Noi trebuie să revizuim din temelii spațiul Schengen: toți cei care vor să participe la această reorganizare trebuie să îndeplinească anumite obligații de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) și de solidaritate (o politică unică de azil, cu aceleași reguli de primire și de refuz peste tot). O poliție de frontieră comună și un oficiu european de azil, obligații stricte de control, o solidaritate europeană la care să contribuie fiecare țară, sub autoritatea unui Consiliu european de securitate internă: în fața migrațiilor, eu cred într-o Europă care își protejează atât valorile, cât și frontierele.

Aceleași exigențe trebuie să se aplice și la apărare. În ultimii doi ani s-au realizat progrese importante, însă noi trebuie să dăm o orientare clară: un tratat de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale fiecăruia, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile noastre colective.

Frontierele noastre trebuie de asemenea să asigure o justă concurență. Care putere din lume acceptă să continue schimburile cu cei care nu-i respectă niciuna din regulile sale? Noi nu putem să suportăm fără să spunem nimic. Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sunt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi.

Regăsirea spiritului de progres
Europa nu este doar o putere de rang secund. Întreaga Europă este o avangardă: ea a știut întotdeauna să definească normele progresului. Pentru aceasta, ea trebuie să susțină un proiect de convergență mai degrabă decât unul de concurență: Europa, locul în care s-a creat securitatea socială, trebuie să instaureze pentru fiecare lucrător, de la Est la Vest și de la Nord la Sud, un scut social care să-i garanteze aceeași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european, adaptat la fiecare țară și discutat în fiecare an în mod colectiv.

Reașezarea pe calea progresului înseamnă de asemenea să preluăm inițiativa în lupta pentru mediu. Ne vom putea oare privi în ochi copiii dacă nu ne îndeplinim obligațiile climatice? Uniunea europeană trebuie să-și fixeze ambiția – 0 carbon până în 2050, înjumătățirea pesticidelor până în 2025 – și să-și adapteze politicile la această exigență: o Bancă europeană a climatului pentru finanțarea tranziției ecologice; o forță sanitară europeană pentru a reîntări controlul alimentelor noastre; împotriva amenințării lobby-urilor, evaluarea științifică independentă a substanțelor periculoase pentru mediu și sănătate... Acest imperativ trebuie să ne ghideze toate acțiunile: de la Banca Centrală la Comisia europeană, de la bugetul european la planul de investiții pentru Europa, toate instituțiile noastre trebuie să aibă ca mandat climatul.

Progres și libertate înseamnă să poți trăi din munca ta: pentru a crea locuri de muncă, Europa trebuie să anticipeze. De aceea ea trebuie nu doar să reglementeze giganții din sectorul digital, prin crearea unei supravegheri europene a marilor platforme (sancționarea mai rapidă a nerespectării dreptului concurenței, transparența algoritmilor lor…), dar și prin finanțarea inovației prin dotarea noului Consiliu European al inovației cu un buget comparabil cu cel din Statele Unite, pentru a deveni vârful de lance al noilor revoluții tehnologice, cum ar fi inteligența artificială.

O Europă care se proiectează în lume trebuie să privească și către Africa, cu care trebuie să inițiem un pact pentru viitor. Asumându-ne un destin comun, susținându-i dezvoltarea în mod ambițios și nu defensiv: investiții, partenariate universitare, educație pentru fete…

Libertate, protecție, progres. Pe acești piloni noi trebuie să construim Renașterea europeană. Nu îi putem lăsa pe naționaliști, care nu au soluții, să exploateze furia popoarelor. Nu avem dreptul să fim somnambulii dintr-o Europă vlăguită. Nu ne mai putem complace în rutină și în invocații. Umanismul european înseamnă o exigență de acțiune. Iar cetățenii, peste tot, cer să ia parte și ei la schimbare. Vă invit să instaurăm, înainte de finele acestui an, o Conferință pentru Europa pentru a propune toate schimbările de care proiectul nostru politic are nevoie, fără niciun tabu, nici măcar revizuirea tratatelor. Această conferință va trebui să asocieze paneluri de cetățeni, să discute cu universitarii, cu partenerii sociali, cu reprezentanții religioși și spirituali. Ea va defini o foaie de parcurs pentru Uniunea Europeană care să traducă aceste mari priorități în acțiuni concrete. Vom avea dezacorduri, dar e mai bine oare o Europă încremenită sau o Europă care merge înainte, fie și în ritmuri diferite uneori, și care rămâne deschisă tuturor?

În această Europă, popoarele își vor recăpăta controlul asupra propriului destin; în această Europă, Regatul Unit, sunt sigur de aceasta, își va regăsi pe deplin un loc.

Cetățeni ai Europei, impasul Brexit-ului este o lecție pentru noi toți. Haideți să ieșim din această capcană, haideți să dăm un sens alegerilor care se apropie și o lecție tuturor. Voi veți decide dacă Europa și valorile ei de progres trebuie să rămână mai mult decât o paranteză în istorie. Este alegerea pe care v-o propun, pentru ca împreună să trasăm calea Renașterii europene.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26096 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  SUE (Marţi, 5 martie 2019, 1:05)

  nano2k [utilizator]

  To SUE or not to be.
  • -9 (15 voturi)    
   etatism francez ? Non, merci. (Marţi, 5 martie 2019, 3:05)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Franta si Germania sunt promotoare ale etatismului si deci al autoritarianismului.
   Traditia lor culturala include ghilotine si tunuri.
   Europa are nevoie de o injectie de anglo-americanism..
 • +3 (5 voturi)    
  a fost bine cat a fost prosperitate 2 (Marţi, 5 martie 2019, 2:28)

  ics_11 [utilizator]

  (continuare)
  Uniunea Europeana a fost minunata cat timp lucrurile au mers bine. cand au inceput sa apara problemele (repet, create mai mult artificial dupa parerea mea) au aparut si indoielile.
  In acest moment este foarte important sa se arate ca UE asigura bunastarea si prosperitatea tuturor, asa cum a facut-o pana la criza din 2010-2012. Greu, avand in vedere ca si populistii pretind ca fac acelasi lucru, dar in afara UE.
 • 0 (0 voturi)    
  a fost bine cat a fost prosperitate 1 (Marţi, 5 martie 2019, 9:49)

  ics_11 [utilizator]

  criza din europa a fost indusa artificial, e drept, pe fondul celei din merica : brusc cineva a constatat ca Grecia are o datorie uriasa. ce conteaza ca o avea la fel de mare si cu doi ani inainte ?!. apoi au constatat ca si portugalia, spania si italia aveau datorii mari. s-a spus ca trebuie "austeritate" in toata europa : s-au dat oameni afara (e drept, si din cauza crizei americane), s-au taiat salarii sub pretextul reducerii deficitelor.
  se vorbea in 2012, mai exact franta si germania spuneau asta, de necesitatea de a introduce o taxa pe tranzactiile bancare, taxa care ar fi afectat enorm Londra, unul din marile centre finaciare la nivel global. facea parte din jocul nemtilor de atunci, in complicitate cu Sarkozi (nu cu Franta, doar cu Sarkozi). Marea Britanie a refuzat.
  mai mult, acesta a fost momentul in care Cameron, premierul de atunci al Marii Britanii, a intors spatele UE. din acel moment Marea Britanie nu s-a mai implicat in nici o decizie majora a UE. mai mult, Cameron a promis in 2013 ca va organiza un referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE daca partidul sau va castiga alegerile din 2015.
  bineinteles, nimeni nu a mai sustinut vreodata introducerea unei taxe pe tranzactiile bancare, nu s-a mai discutat de atunci asa ceva.
  masurile de austeritate luate au facut loc "populistilor" care au putut sa vina si sa spuna : "de ce sa taiem salarii, avem resurse, vrem binele oamenilor, vrem binele natiunii noastre, de ce sa ne dicteze altii ce sa facem ?! de ce sa dam bani pentru birocratii de la UE cand putem face spitale cu ei ?!"
  si populistii au si alte argumente : astazi grecia are datoria la fel de mare, cu toate masurile de austeritate luate, foarte dure de altfel. italia nu a luat aceleasi masuri dure, are in continuare o datorie foarte mare dar nu asta este problema lor.
  ascensiunea nationalistilor, populistilor, iliberalilor este rezultatul evident al deciziilor de austeritate din anii 2010-2013. cine seamana vant culege furtuna.
 • 0 (0 voturi)    
  Macron e dus. (Marţi, 5 martie 2019, 21:27)

  clint [utilizator]

  Europa aluneca spre un soi de etatism franco-german. Rusia isi freaca mainile de bucurie. China isi pregateste atacul economic final asupra lumii. SUA se simte tradata, a cata oara de francezi. UK isi baga picioarele si o ia pe cont propriu...

  La problemele structurale ale UE, oameni chipurile cititi ca Macron propun si mai mult etatism, comisii si comitete care sa repare raul facut de alte comitzii si comitete.

  Singurul care pare sa fi avut dreptate este Vladimir Bukovsky:
  https://www.youtube.com/watch?v=5uclnjp9uqI
 • 0 (0 voturi)    
  parca (Miercuri, 6 martie 2019, 1:04)

  keiser_soze [utilizator]

  aud unul din faimoasele discursuri ale lui Ceausescu !!! O fi studiat Mr. Macron acele discursuri ? Asa un limbaj ''de lemn'' nu credeam sa mai aud secolul asta ! Sa fim seriosi (si lucizi, mai ales), Macron nu da 2 bani pe Romania. Imi displace total arogantul acesta !
  • 0 (0 voturi)    
   Nu prea (Miercuri, 6 martie 2019, 14:55)

   schimbu3 [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

   nu suna deloc a Ceausescu, propune cateva chestii concrete si interesante, chiar daca sunt imposibil de realizat deocamdata, enuntarea lor da de gandit strategilor politici


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by