O organizație de caritate condusă de Prințul Charles ar fi primit donații de la o companie offshore care a fost folosită pentru a rula o mare cantitate de bani provenită din Rusia printr-un mecanism care este investigat de către procurori, scrie The Guardian..

HotNews.roFoto: Hotnews

Circulația fondurilor prin rețea a inclus bani care pot fi legați de câteva dintre cele mai cunoscute fraude comise în timpul președinției lui Putin.

În total, se estimează că 4,6 miliarde de dolari au fost trimise în Europa și SUA de către o rețea de 70 de companii offshore cu conturi în Lituania operată de Rusia.

Detaliile au ieșit la iveală după niște tranzacții bancare de 1, 3 milioane obținute de Proiectul de raportare a crimei organizate și corupției și situl lituanian 15min.lt.

Nu exită informații că destinatarii finali ai fondurilor știau de sursa originală a banilor, care au ajuns via unei rute deghizate. Documentele arată că ”fondurile criminale” și cele legitime e posibil să fi fost amestecate, făcând imposibilă identificarea sursei originale.

Banii au fost folosiți ulterior legal pentru a plăti avioane personale, iahturi făcute la comandă, proprietăți de lux, vacanțe, bilete la fotbal și taxe la școli private de top din Anglia.

”Aceasta este conducta prin intermediul căreia au circulat fluxuri dinspre Rusia spre Occident”, declară pentru The Guardian activistul anti-corupție Bill Browder.

Bill Browder încearcă să descopere de ani de zile ce s-a întâmplat cu cele 230 de milioane de dolari furați de la biroul din Moscova al fondului de investiții Hermitage Capital. Unele dintre tranzacțiile bancare scurse către presă par să arate că parte din acei bani au fost spălați prin această rețea.

Scurgerea de date bancare este concentrată pe activitățile Troika Dialog, o bancă rusă de investiții care a fuzionat cu cea mai mare bancă din Rusia. E-mailuri dezvăluie modul în care anumiți administratori de la Troika au transmis bani prin această rețea de offshore-uri începând cu anul 2004.

Șeful Troika Dialog era în acel moment Ruben Vardanyan, un finanțator armean care avea legături strânse cu Vladimir Putin, cu o serie de celebrități internaționale și cu membri ai familiei regale britanice. Acum doi ani a figurat în Forbes ca fiind al 99 cel mai bogat rus.

Documentele reconstituie modul în care banii au trecut prin rețea într-un mod care a încercat să protejeze sursa de origine a fondurilor.

Între 2009 2011, trei transferuri ordonate de Ruben Vardanyan, în total 200.000 de dolari, au fost făcute către Prince’s Charities Foundation, pentru restaurarea unei case de stat din Ayrshire, Dumfries House.

Banii au fost donați de către o companie-paravan, Quantus Division Ltd.