Guvernul Ungariei a decis înlocuirea posterelor care au stârnit indignarea liderilor europeni conservatori. Prim-ministrul Viktor Orban a anunțat că partidul său plănuiește să afișeze postere cu un alt lider al Uniunii Europene, Frans Timmermans, relatează DW.

TimmermansFoto: Comisia Europeana

Guvernul Ungariei a anunțat în cursul acestui weekend că va pune capăt campaniei controversate împotriva președintelui Comisiei Europene. Cu toate acestea, Orban și partidul său nu au de gând să renunțe cu totul la campania lor anti-UE- noi postere împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene vor înlocui vechile postere.

Timmermans va candida pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile de anul acesta reprezentând PES (Partidul Socialiștilor Europeni).

,,Poporul maghiar are dreptul să știe ce tip de planuri pro-migrație se pregătesc de către birocrația de la Bruxelles”, susține purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs. ,,Acesta este motivul pentru care am inițiat această campanie de informare care se sfârși, potrivit planurilor, pe 15 martie”.

Câteva ore mai târziu, prim-ministrul Viktor Orban a anunțat că posterele care îl vor înfățișa pe Frans Timmermans le vor înlocui pe cele în care apare Jean-Claude Juncker.

Orban susține că Timmermans, la fel ca Juncker, este un ”aliat” al miliardarului filantrop George Soros. ,,Toată lumea are dreptul de să știe asta”, susține Orban.

Multe dintre postere îl înfățișează pe Juncker alături de Soros și conțin mesaje care îi acuză pe ambii de promovarea migrației ilegale în Ungaria.

Afișele au stârnit un val de reacții negative la Bruxelles, inclusiv în rândul partidelor conservatoare care se aliază cu partidul condus de Orban, Fidesz.

Juncker, care este membru al aceluiași bloc conservator de care aparține și Fidesz în Parlamentul European (EPP), susține că această campanie a răspândit minciuni și a cerut grupului EPP să sancționeze Fidesz prin excludere.

Alți lideri EPP, printre care și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-au criticat pe Orban pentru aprobarea campaniei, dar nu au fost de acord cu excluderea Fidesz din bloc.

Orban a spus celor de la DW că toți criticii săi din EPP sunt ,,idioții utili” ai stângii deoarece creează diviziune în interiorul blocului.