​Mai multe sute de tineri au mărşăluit duminică seara în centrul capitalei Alger şi în alte localităţi, în semn de protest faţă de candidatura pentru al cincilea mandat prezidenţial al lui Abdelaziz Bouteflika, depusă oficial în cursul aceleiaşi zile în vederea scrutinului din 18 aprilie, informează AFP citând mai multe surse din presa locală, potrivit Agerpres.

Proteste AlgeriaFoto: Captura YouTube

Confruntat cu o provocare fără precedent din momentul în care a preluat puterea, în urmă cu 20 de ani, Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, s-a angajat duminică seară ca, în eventualitatea în care va fi reales, să iniţieze reforme, să nu-şi finalizeze mandatul şi să organizeze un scrutin prezidenţial anticipat, la care să nu se prezinte.

Forţele de de poliţie s-au desfăşurat progresiv şi într-un număr important în noaptea zilei de duminică în centrul capitalei, spre deosebire de perioada de început a marşurilor, când niciun poliţist nu era vizibil în această zonă, împânzită în ultimele zile de un aparat de securitate impresionant, potrivit observaţiilor unui ziarist al AFP.

Grupuri mici de tineri au continuat să se plimbe pe străzile din centrul oraşului cântând. Multe vehicule, maşini şi scutere traversau centrul oraşului claxonând, supravegheaţi de un elicopter. La Béjaďa, în Kabylia, o regiune în mod tradiţional rebelă, câteva sute de tineri s-au adunat în faţa sediului central al prefecturii unde au strigat "Vreţi război? Suntem aici!" conform declaraţiilor unor localnici pentru AFP.

Marşuri nocturne similare au avut loc în mai multe alte oraşe, potrivit site-ului de informaţii TSA (Totul despre Algeria), în special la Jijel (250 km est de Alger), Boufarik (25 km sud de capitală), Bouira şi Guelma (82 şi respectiv 350 km sud-est de capitală).