Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, a declarat duminică că se va întoarce acasă luni pentru a conduce noi proteste împotriva președintelui Nicolas Maduro, cu toate că există riscul ca autoritățile să-l aresteze, dat fiind faptul că a încălcat interdicția de călătorie când a părăsit țara săptămâna trecută, anunță Reuters.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

Guaido a părăsit Ecuadorul duminică, după ce a petrecut ultimele zile într-un turneu prin națiunile dinAmerica Latină pentru a le atrage sprijinul, dar nu a dezvăluit unde a mers ulterior sau cum intenționa să se întoarcă în Venezuela.

Guaido, care este recunoscut căfiind liderul legitim al Venezuelei de către majoritatea țărilor occidentale, a părăsit țara săptămâna trecută pentru a coordona eforturile din Columbia de trimitere a ajutorului umanitar în Venezuela.

Dar trupele loiale lui Maduro au blocat convoaiele cu ajutoare trimise din Columbia și Brazilia, ducând la ciocniri care au dus la cel puțin cinci morți de-a lungul frontierei braziliene.

Guaido a declarat duminică în timpul unei transmisiuni pe Twitter că ar fi o "provocare istorică" sărevină. El a cerut noi proteste luni și marți în perioada vacanțelor de Carnaval.

"Dacă regimul îndrăznește, desigur, să ne răpească, vafiultima greșeală pe care o fac", a spus el.

După ce a călătorit în Columbia, Guaido a vizitat Brazilia, Paraguay, Argentina și Ecuador pentru a obține sprijinul latino-american pentru un guvern de tranziție care ar precede alegeri libere și corecte.

El a zburat spre orașul portuar Guayaquil, după ce s-a întâlnit sâmbătă cu președintele Ecuadorului, Lenin Moreno, în orașul de coastă Salinas. Pentru a ajunge laCaracas până luni dimineața, ar putealua zboruri comerciale din Bogota sau din Panama City.

Curtea Supremă a Venezuelei i-a impus interdicția de călătorie după ce Guaido a invocat constituția țării pe 23 ianuarie pentru a-și asuma președinția interimară. Maduro, care păstrează controlul asupra instituțiilor de stat, declară că Guaido încearcă să provoace o lovitură de stat împotriva lui.

Vineri Statele Unite și-au intensificat efortul de a-l îndepărta pe Maduro de la putere impunând noi sancțiuni și revocând vize.