O treime dintre acești teroriști au fost scoși din luptă în 2018, a declarat ministrul Armatelor în fața Comisiei de apărare a Senatului, din 20 februarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata franceză a "neutralizat" peste 600 de jihadiști în Sahel începând din 2015, dintre care o treime în 2018, potrivit unui raport prezentat de Florence Parly. "În patru ani, în legătură cu forțele partenere, am scos din acțiune peste 600 de teroriști", a declarat ministrul Armelor în cadrul unei audieri din 20 februarie în fața Comisiei de Apărare al Senatului, raport al cărui conținut a fost făcut public miercuri. "În 2018, am obținut succese semnificative: am neutralizat mulți lideri terorişti și peste 200 de combatanţi", a adăugat Florence Parly conform Le Point citat de Rador.

Pe 21 februarie, militarii francezi l-au ucis în Mali pe numărul doi al principalei alianțe jihadiste din Sahel, legate de Al-Qaeda algerianul Djamel Okacha, alias Yahya Abu El Hamame. De asemenea, aproximativ 15 jihadiști din Frontul de Eliberare din Macina (sau katiba) au fost "scoşi din luptă", sâmbătă, într-un atac al avioanelor franceze Mirage 2000 în centrul statului Mali. Cele mai recente operațiuni ale forței franceze Barkhane (4.500 de oameni) au dat o "lovitură foarte puternică katibei Macina", a continuat Florence Parly. "În fiecare trimestru, noi confiscăm două tone de arme și muniții", a mai indicat ministrul. De asemenea, în luna noiembrie a anului trecut, d-na Parly a anunțat moartea șefului katibei Macina, jihadistul Amadou Kufa. Dar, potrivit unei informații exclusive a postului France 24 , dezvăluită pe 1 martie, aceasta ar fi încă în viaţă. Postul tv a mai adăugat că a obținut o înregistrare video de peste 19 minute în care liderul jihadist neagă propria moarte în fața a doi indivizi care îl chestionează în limbile arabă și engleză.

Totuşi, Florence Parly a subliniat că soluția din Sahel "nu este militară, ci politică" și că guvernul din Mali ar trebui să "reinvestească anumite zone ale teritoriului". "În acest moment, aceste angajamente par a fi ţinute" de guvern, a spus ea.

Nordul statului Mali a căzut în martie-aprilie 2012 sub ocupaţia unor grupări islamiste legate de Al Qaeda. Acestea au fost în mare parte distruse de o intervenție militară internațională, lansată în ianuarie 2013 la inițiativa Franței, care continuă. Din 2015, aceste atacuri s-au extins în centrul și sudul statului Mali, iar fenomenul se răspândește în țările învecinate, în special în Burkina Faso și Niger.

Aceste atacuri se amestecă adesea cu conflicte intercomunitare, care au făcut peste 500 de morţi civili în centrul Mali în 2018, potrivit ONU. Marţea trecută, 17 civili au fost uciși în explozia unui cadavru-capcană în centrul Mali, la câteva zile după un atentat similar în Burkina Faso vecină.