Liderul CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), primește aplauze la scenă deschisă pentru glumele sale referitoare la toaletele pentru al treilea sex. Dar și critici. Un politician FDP scrie pe Twitter că aceasta a fost „o zi a rușinii”, chiar dacă Germania e în carnaval și se cere lejeritate. Se pare însă că romano-catolica AKK, cu opinii tranșante și controversate despre „al treilea gen” și căsătoriile homosexuale a atins, prin remarcile sale satirice, un nerv.

Annegret Kramp-KarrenbauerFoto: Captura YouTube

Alaf, alaf, clovnii răcnesc, sărind pe noi o sută. Helau, Narri-Narro răspund, poznașii din căruță. Carnavalul nemțesc se apropie de final. Momentul culminant e în Lunea Trandafirilor (Rosenmontag), continuată nebunatic cu Marțea Măscărilor (Faschingsdienstag) și se termină în Miercurea Cenușii (Aschermittwoch), cu o lacrimă pe halba de bere goală și portofelul la fel.

În Joia Babelor (Altweiberfastnacht), femeile au voie să-și facă de cap. Iar președinta creștin-democraților germani și-a făcut-o în 28 februarie, spre revolta unor minoritari ceva mai lipsiți de umor. Sau e o politică reală, prea puțin carnavalescă, la mijloc?

De la 1 ianuarie, legea germană permite înregistrarea în registrele de naștere ca „bărbat”, „femeie” și „divers”. Despre „al treilea sex, non-sex sau nonsens”, am relatat pe larg aici.

„Cine a fost recent la Berlin? După cum puteți vedea, grupul Latte-Macchiato introduce toaletele pentru al treilea gen”, a satirizat Kramp-Karrenbauer inițiativa din capitala Germaniei, la reuniunea carnavalescă de joi, de la Stockach, în Baden-Württemberg.

„Asta e pentru cei care încă nu știu dacă au voie să stea în picioare în timp ce urinează, sau trebuie să stea jos. Pentru ei, la mijloc, este această toaletă”, a continuat AKK. Latte Macchiato e formula umoristică folosită de ea pentru al treilea gen, o combinație între lapte ca substantiv masculin în italiană și laptele (Milch) de genul feminin, în germană.

În sală, cuvintele ei au fost primite cu multe aplauze, râsete, zgomote de fanfară și câteva huiduieli. Problema s-a îngroșat însă și a ajuns publică, în momentul în care emisiunea de satiră „Extra 3” a twitter-it un fragment din înregistrarea video de la carnaval și a apărut un articol la temă, pe portalul queer.de.

Parlamentarul liberal Jens Brandenburg, purtător de cuvânt al facțiunii FDP din Bundestag pe probleme LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intergender) a postat pe Twitter: „Încă o zi a rușinii pentru alții… Este așa greu să ții o cuvântare umoristică de carnaval fără să dai pur și simplu în minorități?”

Colegul său de la Verzi, Sven Lehman, a întrebat-o retoric pe AKK dacă „e nevoie într-adevăr, pentru o glumă proastă, să râdeți de oamenii inter- și transsexuali”. Iar senatorul pentru cultură de la Berlin Klaus Lederer (Partidul Stângii) a vorbit despre „o prestație jalnică”, la nivelul „mesei de birt”.

Deja în 2015, Kramp-Karrenbauer - pe atunci prim-ministru în Saarland -, a provocat indignare punând pe picior de egalitate căsătoria gay și incestul. Într-un interviu acordat ziarului din Saarbrücken, ea s-a pronunțat împotriva punerii pe picior de egalitate cu căsătoria a parteneriatelor înregistrate, avertizând că s-ar putea deschide calea „unei căsătorii între rude apropiate, sau a mai mult de două persoane”.

În decembrie 2018, înainte de alegerea sa ca președinte al partidului CDU, ea a declarat însă că e în favoarea adopției comune, de către către cuplurile de același sex, și că nu a vrut să inverseze votul majoritar al Bundestagului privind „căsătoria pentru toți”, în ciuda opiniei sale personale. Într-un interviu acordat publicației Münchner Merkur, ea a subliniat că dorește „să se opună ferm oricărei discriminări”.

Annegret Kramp-Karrenbauer este romano-catolică și căsătorită, din 1984, cu inginerul Helmut Karrenbauer, cu care are trei copii, acum de vârstă adultă (1988, 1991, 1998).