Un număr de 183 de persoane au fost rănite în timpul protestelor masive desfășurate vineri în mai multe orașe din Algeria, împotriva obţinerii unui al cincilea mandat de către preşedintele Abdelaziz Bouteflika, a anunțat sâmbătă agenția de stat APS, citând date furnizate de ministerul sănătății, transmite Reuters.

Proteste masive in AlgerFoto: Captura YouTube

De asemenea, o persoană a murit de infarct, au anunțat anterior autoritățile.

Zeci de mii de manifestanți au ieșit în stradă pentru a-i cere șefului statului, Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, să renunțe la intenția de a candida pentru un nou mandat, al cincilea, la scrutinul prezidențial din luna aprilie.

În 10 februarie, Bouteflika - la putere din 1999 și care suferă de sechelele unui accident vascular cerebral din 2013 - a anunțat că dorește un nou mandat, declanșând însă o mișcare de contestare inedită în 20 de ani.

Tabăra prezidențială mai are la dispoziție două zile pentru a depune în termenul stabilit de lege dosarul candidaturii lui Bouteflika în fața Consiliului constituțional.

Președintele este internat de duminica trecută la Geneva, oficial pentru "examinare medicală periodică".

Din 2013, de când a suferit accidentul vascular cerebral, Bouteflika a mai fost văzut în public doar de câteva ori şi nu a mai ţinut niciun discurs de câţiva ani. În primii ani ai preşedinţiei, el a eliminat insurgenţa islamistă, iar mulţi algerieni au tolerat sistemul politic represiv ca preţ al păcii şi stabilităţii.