Aproximativ 40.000 de persoane au participat sâmbătă la noi proteste organizate în Franţa de mişcarea „Vestele galbene”, care denunţă degradarea nivelului de trai, anunţă Ministerul de Interne de la Paris, citat de cotidianul Le Figaro.

Protest al Vestelor GalbeneFoto: Captura YouTube

Potrivit cifrelor furnizate sâmbătă la ora 19.00 (20.00, ora României), la mitinguri au participat aproximativ 40.000 de persoane, dintre care 4.000 la Paris, notează Mediafax.

Este a 16-a manifestaţie organizată în capitala Franţei de mişcarea „Vestele galbene”, care protestează faţă de majorarea preţurilor la carburanţi şi faţă de erodarea nivelului de trai.

La Paris, mitingul s-a derulat în zona Boétie, la limita Bulevardului Champs-Elysées, unde au fost impuse restricţii de circulaţie şi au fost mobilizate efective ale forţelor de ordine. Cel puţin nouă persoane implicate în violenţe au fost reţinute.

Din cauza protestului, cinci staţii de metrou din centrul Parisului au fost închise. Ministerul francez de Interne a atras atenţia că persoanele violente "vor fi sancţionate" de forţele de ordine.

Mitinguri de protest au avut loc şi în oraşele Lille şi Lyon. Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au avut loc sâmbătă după-amiază în Nantes, Toulouse şi Alès.

Confruntări între protestatari şi forţele de ordine în oraşul Nantes

Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au avut loc sâmbătă după-amiază în oraşul francez Nantes, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de cotidianul Le Figaro.

Agenţi ai forţelor de ordine au folosit gaze lacrimogene în confruntările cu participanţii la protestul „Vestelor galbene”. Manifestanţii încearcau să ajungă în centrul oraşului Nantes.

Sute de agenţi de poliţie şi jandarmi sunt mobilizaţi la Nantes cu ocazia acestui protest.

Violenţe între protestatari şi forţele de ordine și la Toulouse

Confruntări între protestatari violenţi şi forţele de ordine au izbucnit, sâmbătă seară, și în centrul oraşului Toulouse, în cursul mitingului organizat de mişcarea „Vestele galbene”, mai relatează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.

Sute de persoane protestează la Toulouse, unele atacând forţele de ordine cu diverse obiecte. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Violenţe s-au înregistrat şi în cursul mitingului de protest desfăşurat în orăşelul Alès.