Câteva sute de jurnalişti croaţi au protestat sâmbătă la Zagreb, denunțând creșterea numărului proceselor împotriva ziariștilor, presiunile politice și amenințările la adresa reporterilor, scrie AFP.

protest jurnalisti croatiFoto: Naslovi.net

Prin manifestația de protest - intitulată "Ați preluat mass-media, nu vom renunța la jurnalism" și convocată de Asociaţia Jurnaliştilor Croaţi (HND) - jurnaliștii au denunțat numeroasele acţiuni în justiţie care vizează mass-media, presiunile politice, ameninţările la adresa reporterilor şi nerespectarea legislaţiei în domeniu.

"Aţi capturat mass media, dar noi nu vom renunţa niciodată la jurnalism!", se putea citi pe o pancartă uriaşă. "Încetaţi cu persecuţiile. Trăim într-o ţară în care putem fi condamnaţi pentru că am publicat o informaţie adevărată", a spus preşedintele Asociaţiei, Hrvoje Zovko, acuzând guvernul conservator că "distruge jurnalismul".

În centrul mişcării de protest se află cele peste 30 de plângeri depuse de conducerea radioului şi televiziunii publice HRT împotriva Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi, mass-media concurente şi jurnaliştilor.

HRT cere, totodată, Asociaţiei Jurnaliştilor Croaţi o compensaţie financiară pentru "afectarea reputaţiei" sau "violarea dreptului la viaţă privată". Potrivit HND, peste 1.100 de procese sunt pe rol împotriva jurnaliştilor.