Preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat personal oferirea unei autorizaţii pentru acces la date clasificate ginerelui său, Jared Kushner, consilier prezidenţial pentru Afaceri politice, prin ignorarea preocupărilor formulate de alţi oficiali, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times conform Mediafax.

Jared Kushner si Donald TrumpFoto: AGERPRES

Donald Trump a luat această decizie în mai 2018, generând preocuparea unor oficiali de la Casa Albă. John F. Kelly, care la acea vreme era şeful Cancelariei de la Casa Albă, a scris un memorandum intern în care afirmă că Donald Trump "i-a ordonat" să îi ofere autorizaţie pentru acces la date clasificate lui Jared Kushner.

Consilierul juridic prezidenţial de la acea vreme, Donald McGahn, afirma într-un document că fuseseră formulate preocupări, inclusiv de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), în legătură cu Jared Kushner, subliniind că el recomandase să nu i se ofere acces la date secrete.

Dezvăluirile intră în contradicţie cu afirmaţiile făcute de preşedintele Donald Trump. Preşedintele a afirmat în ianuarie că nu a avut niciun rol în primirea de către Jared Kushner a autorizaţiei de acces la date secrete.

Avocatul lui Jared Kushner, Abbe D. Lowell, a afirmat în trecut că autorizaţia de acces la informaţii clasificate a fost acordată prin procedura standard. Aceeaşi poziţie a fost susţinută de Ivanka Trump, fiica lui Donald Trump şi soţia lui Jared Kushner.

Întrebată despre aceste informaţii, Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, a declarat: "Nu facem comentarii despre autorizaţiile de acces la date secrete".