Câteva zeci de mii de algerieni protestează vineri în centrul Algerului și în restul țării, nemulțumiți de perspectiva unui al 5-lea mandat al președintelui Abdelaziz Bouteflika și scandând slogane ostile puterii, în fața unei poliții care pare depășită, scrie AFP.

Proteste masive in AlgerFoto: Captura YouTube

În 10 februarie, Bouteflika - la putere din 1999 și care suferă de sechelele unui accident vascular cerebral din 2013 - a anunțat că dorește un nou mandat, declanșând însă o mișcare de contestare inedită în 20 de ani.

Tabăra prezidențială mai are la dispoziție trei zile pentru a depune în termenul stabilit de lege dosarul candidaturii lui Bouteflika în fața Consiliului constituțional.

"Putere asasină!", scanda o mulțime impresionantă, dificil de evaluat exact, de zeci de mii de oameni cu drapele algeriene, adunați în apropiere de Piața Marii Poște, clădire emblematică din centrul capitalei.

În sensul giratoriu de acces la Palatul guvernamental a fost amplasat un tun cu apă iar poliția a tras masiv cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții.

Președintele este internat de duminică la Geneva, oficial pentru "examinare medicală periodică".