Documentul poartă semnătura lui Paolo Savona. Și prevede extinderea Uniunii Europene în zona Balcanilor de Vest și, mai presus de toate, în Turcia. O idee care, de îndată ce a fost publicată de cotidianul La Stampa, a declanșat imediat o opoziție acerbă din partea formaţiunii Fratelli d'Italia. Giorgia Meloni i-a cerut lui Matteo Salvini să retragă imediat raportul și să ceară clarificări politice: "Nu rămânem în guvern cu cei care doresc să islamizeze Europa", potrivit Il Giornale, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul intitulat ''Participarea Italiei la Uniunea Europeană. Raport programatic'', care a fost depus de Savona în parlament, deschide un scenariu care riscă să creeze noi fracturi în executiv. Primele baricade puse ideii de a permite intrarea Turciei în Uniunea Europeană au fost ridicate de către deputații din Fratelli d'Italia. Însă în interiorul aceluiaşi guvern, membrii partidului Liga Nordului nu au sprijinit niciodată ideea de a-i permite sultanului Recep Tayyip Erdogan să păşească în palatele puterii europene.

Recent, în urmă cu câteva săptămâni, aşa cum a menționat şi cotidianul ''La Stampa'', însuşi Salvini a acuzat Consiliul Europei că nu a ridicat un deget atunci când la Strasbourg, se vorbea despre integrarea Turciei în UE. „Excludem posibilitatea de a deschide porţile Europei Turciei - a explicat atunci liderul Ligii Nordului într-un interviu - avem deja destule probleme de integrare ca să mai primim şi acest cal troian în casa noastră“.

Savona este pe punctul de a părăsi Ministerul Afacerilor Europene. În următoarele câteva ore se va muta la Consob. Înainte de a pleca, însă, a lansat o propunere care pune în dificultate întregul executiv . Pentru că, recunoscând „toate dificultățile“ operațiunii, economistul vede guvernul de la Ankara ca fiind un ''partener-cheie'' pentru Bruxelles din punctul de vedere al „securităţii“ și „politicii regionale“ în Orientul Mijlociu, în zona Golfului și chiar ''în zone mai îndepărtate, precum Cornul Africii".

Nu este pentru prima dată când se propune extinderea Uniunii Europene în Turcia. Însă liderul de grup al partidului Fratelli d'Italia în Comisia pentru Afaceri Externe, Andrea Delmastro, dorește să meargă până la capăt pentru a vedea dacă aceasta este poziția oficială a guvernului Conte. "Este o manevră obişnuită sau ne aflăm în prezența unui act de supunere?", se întreabă, invitându-l pe Salvini să oprească "acest act de islamizare a Europei". "În caz contrar - promite Delmastro - ne vom ocupa noi de asta: mai degrabă ne vom lega în Parlament pentru a ne apăra civilizația''.