Organele maghiare de anchetă au finalizat cercetările privind sosirea în Ungaria în noiembrie 2018 a fostului premier al Macedoniei, Nikola Gruevski, constatând că nu s-au înregistrat nereguli şi nici nu este vorba de abuz în funcţie, potrivit Tanjug și Rador.

Nikola GruevskiFoto: Facebook/ Nikola Gruevski

După ce s-a confruntat cu numeroase critici, Guvernul de la Budapesta a deschis ancheta privind circumstanţele intrării în ţară a fostului premier macedonean, care fusese condamnat în Macedonia la doi ani de închisoare cu executare. "În timpul anchetei s-a stabilit că Nikola Gruevski a prezentat documente de călătorie valabile şi la frontiera maghiaro-sârbă, dar şi la celelalte frontiere, iar intrarea sa în Spaţiul Schengen a fost în conformitate cu reglementările" - a comunicat Poliţia maghiară.

Gruevski a părăsit Macedonia la 11 noiembrie şi prin Albania, Muntenegru şi Serbia a ajuns în Ungaria. Macedonia e emis la 13 noiembrie pe numele fostului premier macedonean un mandat de urmărire internaţională, când Gruevski se afla deja în Ungaria. La 20 noiembrie, Ungaria i-a acordat lui Gruevski azil politic, motivând că acesta ar fi supus persecuţiilor politice în propria ţară şi pentru condiţiile inumane din închisorile macedonene. Opoziţia din Ungaria a criticat vehement decizia Guvernului lui Viktor Orban de a acorda azil politic fostului premier al Macedoniei.

Până în prezent, autorităţile de la Skopje nu au comunicat rezultatele anchetei privind circumstanţele în care Gruevski a părăsit Macedonia.