Procurorul general, Avichai Mandelblit, a anunţat joi după-amiază intenția de a-l inculpa pe premierul Benjamin Netanyahu pentru acte de corupţie. Partidul lui Netanyahu denunță o ”persecuție politică”, relatează AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Ministerul israelian al Justiţiei a confirmat joi seară intenția procurorului general, Avichai Mandelblit, de a-l inculpa pe premierul Benjamin Netanyahu în trei cazuri de corupţie.

Netanyahu a respins acuzațiile, catalogându-le drept ”o vânătoare de vrăjitoare”.

”Acest castel de cărți se va prăbuși”, a spus premierul.

Inculparea oficială ar urma să aibă loc abia după ce Netanyahu va fi audiat pentru acuzații care privesc mită, fraudă și abuz de putere. Audierea va avea loc cel mai probabil după alegerile legislative de pe 9 aprilie.

Se crede că Netanyahu a încercat să își asigure o acoperire favorabilă pe site-ul de știri Walla, în schimbul unor favoruri guvernamentale care ar fi adus sute de milioane de dolari celui mai marE grup de telecomunicații din Israel, Bezeq.

În urmă cu câteva ore, instanţa supremă din Israel a respins o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amânarea anunţării inculpării până după scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Deși se anticipa de mai multe săptămâni, decizia lui Avichai, cu 40 de zile înainte de alegerile legislative de pe 9 aprilie, probabil va schimba jocul alegerilor și va afecta domnia lui ”Bibi”, care vrea, la cei 69 de ani ai săi, un al cincilea mandat, după aproape 13 ani la putere.