Președintele Donald Trump spune că l-a crezut pe cuvânt pe liderul nord-coreean Kim Jong-un când a spus că nu are nimic de a face cu detenția și torturarea studentului american Otto Warmbier, care a murit în 2017, relatează The Guardian.

Otto WarmbierFoto: Captura YouTube

”Niște chestii foarte rele i s-au întâmplat lui Otto. Dar Kim îmi spune că nu a știut despre asta și o să îl cred pe cuvânt”, a spus Trump.

Trump spune astfel că îl crede pe Kim, care conduce unul dintre ultimele regimuri totalitare din lume.

Un tribunal din Washington a condamnat în decembrie 2018 Coreea de Nord să plătească 501 milioane de dolari pentru responsabilitate sa în moartea studentului, considerând că acesta a fost victima unor acte de tortură.

De asemenea, Statele Unite au sancționat, la sfârșitul anului trecut, trei oficiali nord-coreeni, printre care se numără şi un consilier al liderului nord-coreean, Kim Jong Un, pentru "încălcări grave ale drepturilor omului și cenzură”.

Studentul american Otto Warmbier a fost încarcerat la Phenian în ianuarie 2016. Studentul, originar din Cincinnati, a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată de către Curtea Supremă nord-coreeană, după ce a mărturisit că a furat un afiş cu un slogan politic dintr-un hotel de la Phenian în care era cazat. El a fost eliberat din motive medicale în iunie 2017, după un an şi jumătate de detenţie, a sosit acasă grav bolnav, în comă, şi a murit câteva zile mai târziu.

Phenianul a negat întotdeauna că i-a aplicat rele tratamente lui Warmbier. Nord-coreenii susţin că tânărul s-a îmbolnăvit de botulism pe când se afla în închisoare, însă medici americani nu au găsit vreo urmă a bolii.