Premierul nipon Shinzo Abe a precizat, joi, că susține poziția președintelui american Donald Trump de a se retrage din discuțiile cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un fără încheierea niciunui acord, relatează Reuters.

Shinzo Abe si Donald TrumpFoto: kantei.go.jp

"Susțin cu toată puterea decizia președintelui Trump de a nu alege calea cea mai ușoară”, a spus Abe, după o discuție telefonică pe care a avut-o cu Trump, după încheierea summit-ului de la Hanoi.

”Sunt hotărât să mă întâlnesc cu președintele Kim”, a adăugat el, reafirmând dorința sa de a a avea o reuniune cu liderul nord-coreean.

Abe a spus că Trump a ridicat problema cetățenilor japonezi răpiți de agenți nord-coreeni la summit-ul de la Hanoi.

Premierul Japoniei a completat că nu va dispune normalizarea relațiilor diplomatice cu Phenianul și nici nu va oferi asistență economică până când Coreea de Nord nu va da explicații referitoare la toți cei răpiți și nu îi va elibera pe cei care sunt în viață.

Președintele american s-a retras joi de la cel de-al doilea summit pe care l-a avut cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, anunțând că nu s-a încheiat niciun acord pentru că acesta din urmă a cerut ridicarea tuturor sancțiunilor, fără să fie dispus să renunțe total la programul de denuclearizare.

Totuși, Trump a mai susținut că ar fi putut încheia un acord dar nu ar fi fost fericit cu această variantă. El a adăugat că ridicarea sancțiunilor nu ține numai de SUA, ci și de partenerii internaționali și a precizat că va avea o discuție cu premierul Japoniei. Trump nu a putut spune când va avea loc un nou summit sau dacă acesta va avea loc în viitorul apropiat.