Exact peste o lună, Marea Britanie trebuie să părăsească oficial Uniunea Europeană. Prim-ministrul Theresa May a dat asigurări că va concentra toate forțele pentru ca Brexitul să aibă loc pe 29 martie, așa cum și fusese planificat. Însă până acum nimeni nu poate spune limpede care va fi forma în care se va petrece acest lucru (soft, dură sau chiar fără vreo înțelegere cu UE) și la ce va conduce în cele din urmă - la ceva bun sau la ceva rău. În loc să existe obiective clare și precise și modalități de punerea a acestora în aplicare, este un haos total, scriu rușii de la Nezavisimaia Gazeta, citează Rador.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Cu toate acestea, un efect al Brexit este evident: "divorțul" Marii Britanii de Uniunea Europeană poate genera costuri imense. Și nu este vorba numai de consecințele economice. Obstacolul în calea negocierilor dintre Londra și Bruxelles a constituit-o problema politică a așa-numitului "backstop" sau "plan de rezervă pentru frontiera irlandeză". Este vorba de situația în care Irlanda de Nord, fiind parte a Regatului Unit, va rămâne de fapt în zona de acțiune a legislației UE (mai ales în Uniunea Vamală și piața unică), dacă Londra și Dublin nu vor ajunge la o înțelegere în ceea ce privește colaborarea nestingherită dintre Republica Irlanda și Ulster, după ieșirea Marii Britanii din UE.

Îngrijorarea politicienilor britanici are legătură cu faptul că acesta va constitui primul pas către separarea Irlandei de Nord. Reamintim faptul că tensiunile din această regiune s-au domolit într-o oarecare măsură doar în urmă cu douăzeci de ani, când unioniștii protestanți și separatiștii catolici din Ulster au semnat, cu participarea Londrei și a Dublinului, Acordul din Vinerea Mare, care se baza pe faptul că, datorită integrării europene, frontierele devin formale. Acum, împreună cu frontiera fizică este posibil să se revină coșmarurile trecutului, sub forma activității teroriste a Armatei Republicane Irlandeze.

Problema Gibraltarului, exclavă britanică în sudul Peninsulei Iberice, revendicată de Spania, se poate trezi pusă în suspensie. Brexitul va pune sub semnul întrebării nu numai accesul locuitorilor acesteia pe piața europeană, ci și libertatea de circulație pe teritoriul UE. Își va face apariția și pericolul funcționării unor baze militare ale Marii Britanii în Cipru. Toate mărfurile necesare vor fi transportate în zonă prin porturile Republicii Cipru, însă fără colaborarea cu UE o asemenea logistică nu va fi posibilă.

În fine, Brexitul poate conduce la creșterea tensiunii sociale în Marea Britanie. Zece mii de militari se pregătesc să acorde ajutor polițiștilor în asigurarea ordinii publice. Bloomberg nu exclude posibilitatea unei explozii sociale de genul acțiunilor "Vestelor galbene" în Franța.

Părerile referitoare la consecințele pe care le va avea pentru UE Brexitul sunt împărțite. Unii consideră că fără Marea Britanie UE va fi mai puternică și mai unită. Pentru că Regatul Unit a fost un fel de cui înfipt în UE pe care SUA îl răsuceau în permanență. Alții remarcă faptul că ieșirea Marii Britanii din UE va fi o catastrofă pentru perspectivele de integrare: proiectul UE își va pierde dramatic din atractivitate, iar dezbaterile referitoare la posibilitatea "fugii" altor țări vor fi reluate cu o nouă forță. Brexitul actualizează în Marea Britanie agenda de dreapta, naționalistă, cu ideile acesteia de suveranitate, independență și decizii independente.

După cât se pare, Brexitul va fi un catalizator pentru reformele structurale ale Uniunii Europene însăși. După cum a afirmat președintele Franței, Emmanuel Macron, ieșirea Marii Britanii "demonstrează faptul că Europa noastră are nevoie de reformare". Tocmai aceasta trebuie să constituie tema apropiatelor dezbateri înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

În ceea ce privește Rusia, relațiile comerciale ale acesteia cu Marea Britanie nu sunt atât de importante în ultima vreme (circa 2% din cifra de afaceri) pentru ca Brexitul să aibă o influență foarte puternică asupra economiei noastre. Este adevărat, este posibil ca instabilitatea pe piața mondială a materiilor prime să crească. De aceea, pentru Rusia este mai profitabil ca Brexitul să se desfășoare cât mai "soft" cu putință, fapt care ar permite evitarea fluctuațiilor prețurilor la petrol și gaze. Pentru Federația Rusă povestea cu Brexitul este importantă mai degrabă din punctul de vedere al faptului că ea nu acceptă în limita frontierelor sale populismul distructiv.