Donald Trump "este un rasist, un escroc, un trișor", a declarat miercuri fostul avocat personal al președintelui Statelor Unite, Michael Cohen, în cadrul unei audieri în fața Congresului american, scrie AFP.

Michael Cohen, audiat in CongresFoto: Captura YouTube

"Sunt aici pentru a spune poporului american ce știu despre președintele Trump", a spus Cohen.

"Regret ziua în care i-am spus da dl. Trump (...) Îmi este rușine" că am colaborat cu el, a adăugat fostul avocat, condamnat la trei ani de închisoare pentru fraudă fiscală, sperjur și infracțiune la codul electoral.

Acesta a mai spus că "suspectează" o înțelegere secretă între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.

Principalele declarații făcute de fostul avocat al lui Donald Trump:

  • Acuzații de rasism

Trump "este un rasist. Este un escroc. Este un trișor".

"Țara l-a văzut pe dl Trump curtând adepții supremației albe și sectarii. L-ați auzit numind țările cele mai sărace țări de rahat. În privat, e și mai rău".

"M-a întrebat într-o zi dacă pot numi o țară condusă de o persoană de culoare care să nu fie o țară de rahat. La acea vreme, Barack Obama era președintele Statelor Unite".

"Eram într-o zi în mașină și treceam printr-un cartier dificil din Chicago, a spus că doar negrii pot trăi așa".

"Și mi-a spus că negrii nu vor vota niciodată pentru el deoarece sunt prea proști".

  • Plățile către presupusele amante

(Dispun) de "o copie a unui cec din contul personal al lui Trump pe care acesta l-a semnat, după ce a devenit președinte, pentru a-mi deconta plățile secrete pe care le-am făcut pentru a ascunde relația sa cu un star porno și pentru a împiedica ca acest lucru să-i afecteze campania".

  • E-mailurile democraților

"Mulți oameni m-au întrebat dacă Trump știa dinainte despre publicarea mailurilor piratate de la partidul Democrat. Răspunsul este da".

"Trump a aflat de la (fostul său consilier și prieten) Roger Stone că WikiLeaks va publica e-mailurile".

"În iulie 2016, cu câteva zile înainte de convenția democrată, eram în biroul lui Trump când secretarul său a anunțat că Roger Stone este la telefon. Trump l-a pus pe Stone pe difuzor. Stone i-a spus lui Trump că tocmai a închis telefonul cu Julian Assange și că Assange i-a spus lui Stone că, în câteva zile, o enormă cantitate de mailuri va fi publicată".

"Trump a răspuns spunând ceva de genul +ar fi super+".

  • Negocierile pentru un proiect imobiliar al lui Trump la Moscova

"Să fim clari: Trump era la curent și conducea negocierile Trump la Moscova pe tot parcursul campaniei și a mințit pe acest subiect".

Cohen confirmă și că discuții despre acest important proiect imobiliar la Moscova al societății Donald Trump s-au prelungit în anul 2016, în condițiile în care magnatul american afirmă din contră că nici el și nici colaboratorii săi nu aveau legături cu interese rusești și nici discuții cu rușii în timpul campaniei electorale.

  • Personalitatea lui Trump

"Trump este o enigmă. Este complicat, la fel cum sunt și eu. Are părți bune și proaste, ca noi toți. Dar partea rea prevalează de departe asupra celei bune, și de când este la putere a devenite cea mai rea versiune a lui însuși".

"Donald Trump este un om care a candidat la prezidențiale pentru a da grandoare mărcii sale, și nu țării noastre".

  • Vietnam

Donald Trump ar fi inventat un pretext medical pentru a evita să fie trimis în războiul din Vietnam, a declarat Michael Cohen.

"Trump a justificat (această scutire) printr-o excrescență osoasă, dar când i-am cerut dosarul medical nu mi-a dat nimic și mi-a răspuns că nu a fost operat".

"Crezi că sunt prost? Doar nu era să merg în Vietnam", i-ar fi spus Trump fostului său om de încredere.