Premierul Ungariei, Viktor Orban, și formațiunea conservatoare pe care o conduce, Fidesz, se confruntă cu noi cereri de eliminare din Partidul Popular European, după ce Guvernul de la Budapesta a inițiat o campanie agresivă anti-UE, care l-a avut cap de afiș pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Două surse PPE au spus pentru Guardian că Orban și partidul Fidesz vor fi pe lista discuțiilor Adunării PPE, deși nu a fost lansată nico procedură disciplinară la nivel oficial.

Premierul Ungariei se confruntă cu reacții din ce în ce mai mari și mai dure din partea aliaților de centru-dreapta, după ce guvernul său a lansat un afiș agresiv de campanie anti-UE, în care țintă este Jean-Claude Juncker. Afișul îl arată pe președintele Comisiei Europene, care este de asemenea în PPE, alături de filantropul George Soros.

”Aveți dreptul să știți ce plănuiește să facă Bruxelles-ul”, spune posterul. Pe pagina oficială de Facebook, guvernul Ungariei spune că posterul este o parte a unei campanii de informare a publicului cu privire planurile de migrație ale Bruxelles-ului, care, spune Executivul de la Budapesta, ”pune în pericol în mod fundamental siguranța Ungariei”.

Orban spune că UE ”nu a învățat nimic din oribilele atacuri teroriste din anii trecuți” și că ”vrea să aducă și mai mulți migranți în Europa”.

Dar criticii lui Orban se confruntă cu luptă grea. PPE este forța politice cea mai puternică din Europa, cu cel mai mare număr de locuri din Parlamentul European.

Partidele nordice și baltice de centru-dreapta iau în considerare acțiuni disciplinare împotriva Fidesz, adăugând astfel îngrijorările lor față de cele ale partidelor olandeze și luxemburgheze, care au criticat de multe ori în trecut politicile lui Orban.

Petri Sarvamaa, un parlamentar european creștin democrat finlandez, a spus pentru Guardian că Orban nu ar trebui să fie în PPE. Partidul său, Coaliția Națională, se gândește dacă nu ar fi oportun să se alăture vocilor care îi cer lui Orban să plece.

”În mod evident, Fidesz, condus de Orban, nu împărtășește valorile PPE. Aș merge până acolo să îi numesc o forță nedemocratică”, a spus parlamentarul care a subliniat că ”Fidesz încearcă să mănânce PPE in interior. Sunt ca un cal troian”.