Pentru dvs., nu e tocmai o poveste de dragoste oarecare. Nu e aşa, atunci când preşedintele SUA spune în glumă că "s-a îndrăgostit" de dictatorul nord-coreean... la un an după ce ei se ameninţau unul pe altul cu distrugerea nucleară. Nu e aşa, atunci când miza relaţiilor personale dintre Donald Trump şi Kim Jong-un este atât de mare - soarta programului de înarmare nucleară al Coreii de Nord.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am fost chiar dur, iar el a fost la fel, dar vom merge înainte şi înapoi", a declarat în cursul alocuţiunii sale rosite la Wheeling, în statul Virginia, pe 29 septembrie, în toiul alegerilor pentru Congres.

"După care, ne-am îndrăgostit, e bine?", a declarat Trump în faţa unei audienţe oarecum amuzate. "Acum... la drept vorbind... mi-a scris nişte scrisori de dragoste minunate".

Aproape exact cu un an în urmă, pe data de 19 septembrie 2017, Trump îi trimitea lui Kim un mesaj mult mai puţin prietenos. În faţa delegaţilor înmărmutiţi de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, el s spus că va riposta în consecinţă la ameninţările nucleare ale lui Kim şi că, la nevoie, "va distruge total Coreea de Nord".

"Omul-rachetă se află într-o misiune sinucigaşă atât pentru el, cât şi pentru regimul său", spunea Trump atunci.

Drumul de la "foc şi mânie" la scrisori de dragoste a fost lung şi anevoios, dar el ne e familiar: tratativele lui Trump cu alţi lideri au avut o distinctă notă personală, chiar şi când a fost vorba de eventuale... focoase.

În această săptămână, cu ocazia celui de-al doilea summit al lor, programat în Vietnam, relaţiile dintre Trump şi Kim vor atinge un nou nivel.

"La început a fost un dialog foarte dur", le amintea Trump reporterilor, săptămâna trecută. "'Foc şi mânie'... 'distrugere totală'... 'Butonul meu (nuclear) e mai mare decât al tău' sau "butonul meu funcţionează'... Vă aminiţi?"

Acum?

"O relaţie foarte bună", a spus Trump. "Îl plac foarte mult, iar el mă place foarte mult".