Premierul britanic Theresa May a oferit marți parlamentarilor șansa de a vota în mai puțin de două săptămâni dacă să amâne Brexit sau să opteze pentru un divorț dur, anunță Reuters. După ce parlamentul britanic a votat împotriva variantei oferite de Theresa May în ianuarie, cea mai gravă înfrângere pentru un guvern în istoria britanică modernă, aceasta a încercat obținerea de noi concesii din partea UE.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Parlamentarii britanici sunt însă îngrijorați de riscurile care pot să lovească cea de-a cincea economie a lumii. Iar amenințarea unei crize economice i-a făcut pe aceștia să amenințe că vor uzurpa controlul asupra Brexit-ului de la guvern.

Theresa May le-a spus parlamentarilor că dacă nu va reuși aprobarea variantei sale până la data de 12 martie, atunci parlamentarii vor putea vota pe 13 martie dacă doresc un Brexit dur. În cazul în care opțiunea este respinsă, aceștia vor putea vota din nou pe 14 martie pentru o amânare a Brexit-ului, mai notează Reuters.

Ținta Theresei May este aceea ca Marea Britanie să plece pe 29 martie cu un acord, iar o prelungire, nu mai târziu de sfârșitul lunii iunie, va fi o excepție deoarece guvernul trebuie să onoreze decizia de a părăsi UE, credibilitatea democrației britanice fiind în joc, a mai spus aceasta.

O întârziere a Brexit-ului ar putea crește susținerea pentru un al doilea referendum, opțiune evocată și de liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn. Un al doilea referendum, ridică însă probleme pentru Partidul Laburist ai cărui alegători tradiționali au susținut plecarea din UE. Pe de altă parte orice întârziere ar fi o anatemă pentru membrii pro-Brexit ai Partidului Conservator.

Ambele partide principale din Marea Britanie sunt supuse unor presiuni intense pentru a schimba cursul Brexit-ului, deși ambele s-au angajat în mod oficial să pună în aplicare rezultatul referendumului.

Companiile avertizează tot mai des asupra riscurilor unei ieșiri haotice din UE și a impactului pe care acesta îl va avea asupra comerțului și investițiilor.

Cu doar o lună până la Brexit, rezultatul final nu este unul clar. Scenariile variază de la un acord de ultim moment până la un al doilea referendum. Theresa May a avertizat că acesta va adânci și mai mult clivajele deja existente în rândul populației.