Televiziunea națională rusă a difuzat obiectivele Kremlinului în cazul unei declanşări a unei crize nucleare împotriva Statelor Unite, după cum explică Reuters. Dmitri Kiselyov, gazda programului principal săptămânal "Vesti Nedeli", a arătat o hartă a Statelor Unite, duminică, expunând diferitele ținte pe care Moscova le-ar putea bombarda. Această escaladare a tensiunilor are loc după avertismentul lui Vladimir Putin la adresa superputerii americane, în cazul în care Washingtonul amplasează rachete în Europa. Ţintele includ Pentagonul sau casa de vacanţă a preşedintelui american, la Camp David (Maryland), dar și centre militare operaționale, cum ar fi Fort Ritchie, o bază aeriană din McClellan (California) și o bază navală din statul Washington, potrivit El Confidencial, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Vladimir Putin a avertizat acum câteva zile, în discursul său despre starea națiunii, că este "pregătit" pentru o criză similară cu cea a rachetelor din Cuba, din 1962, dacă Statele Unite amplasează rachete în Europa. El a făcut referire la ieşirea unilaterală a Washingtonului din tratatul pentru eliminarea rachetelor nucleare sau convenționale cu rază scurtă şi medie de acțiune (INF) semnat în 1987. Acesta interzice dezvoltarea și desfășurarea de rachete la sol cu rază de 500-5.500 kilometri. În momentul în care Donald Trump a decis să renunțe la acord, Putin a acuzat Statele Unite că au desfăşurat un sistem de apărare antirachetă în România și Polonia și că au încălcat pactul bilateral vechi de ani de zile. Ca răspuns, Rusia s-a retras și ea din INF.

În plus, el a amenințat că va folosi și măsuri asimetrice ca răspuns: "Rusia va fi forțată să producă și să amplaseze tipuri de arme care pot fi folosite nu numai împotriva teritoriilor din care provine amenințarea directă, ci și împotriva teritoriilor unde se află centrele de luare a deciziilor privind utilizarea sistemelor de rachete care ne amenință", a spus Putin. Din țara nord-americană, intervenția președintelui Rusiei a fost descalificată ca o simplă "propagandă".

Răspuns "instantaneu"

Kiselyov a avertizat, pe de altă parte, că racheta hipersonică pe care Rusia o dezvoltă ("Zircon") ar putea atinge aceste obiective în mai puțin de cinci minute, dacă sunt lansate de pe submarinele rusești. "Pentru moment, nu amenințăm pe nimeni, dar dacă are loc desfășurarea [de rachete americane în Europa], răspunsul nostru va fi instantaneu". Prezentatorul care a anunțat aceste obiective are o relație strânsă cu guvernul rus. Cu toate acestea, Kremlinul a decis să nu comenteze difuzarea acestor ţinte nucleare atunci când a fost întrebat de Reuters de ce preferă "să nu intervină" în politica editorială a televiziunii ruse.