Fondul de investiții fondat de către americanul Michael Calvey, inculpat pentru fraudă și încarcerat alături de asociatul său francez, i-a cerut luni într-o scrisoare deschisă președintelui Rusiei, Vladimir Putin, să intervină personal în acest caz, care a provocat un șoc în lumea afacerilor, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Pentru a asigura o investigație minuțioasă, independentă și obiectivă a acestui caz penal, vă rugăm să preluați personal controlul asupra cauzei penale" împotriva lui Michael Calvey și mai mulți dintre asociații săi, inclusiv francezul Filip Delpal, a cerut luni Baring Vostok, într-o scrisoare publicată pe site-ul său.

Michael Calvey, care a făcut afaceri în Rusia de peste 20 de ani, a fost acuzat de fraudă și a fost plasat în arest preventiv pe 15 februarie în așteptarea unui proces de fraudă care implică alte cinci persoane.

Arestările au stârnit un val de proteste în comunitatea de afaceri, unde Baring Vostok este foarte respectat, ridicând temeri legate de o lovitură asupra climatului de afaceri din Rusia, deja subminat, potrivit multor experți, de corupție și lipsa de independență a justiției.

"În instanțele rusești (...) a devenit o obișnuință folosirea de maniere restricționare a libertății fără încarcerare, în domeniul activităților comerciale în ultimii ani", susține fondul de investiții, într-o scrisoare deschisă, protestând împotriva arestării angajaților săi.

Acest lucru "a ajutat la evitarea presiunii nejustificate asupra unui partener comercial într-un litigiu comercial", declară Baring Vostok, unul dintre cele mai importante fonduri de investiții din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitrie Peskov, a indicat luni că președintele va fi informat despre această scrisoare.

Suspecții, printre care figurează patru angajați din Baring Vostok, sunt acuzați că au pus la punct o fraudă de cel puțin 2,5 miliarde de ruble (în jur de 33 milioane de euro).

Fără să menționeze explicit acest fapt, Vladimir Putin a cerut forțelor de ordine, în discursul său anual în fața Parlamentului, să nu împiedice libera inițiativă și să limiteze cât mai mult detențiile pentru infracțiunile economice.