Negocierile pentru pace dintre Washington și talibani ar putea ajunge la un rezultat care să pună capăt conflictului care s-a întins pe o perioadă de 18 ani în Afghanistan. Cu toate acestea, mulți se tem că potențiala retragere a trupelor americane va trimite țara într-un sângeros război civil, relatează DW.

afghanistanFoto: NATO

Mai mulți civili au fost uciși în Afghanistan în 2018 decât în oricare altă perioadă din ultimii nouă ani de conflict, potrivit raportului ONU publicat duminică.

Misiunea ONU de Asistență în Afghanistan (UNAMA) este de părere că cele mai multe dintre aceste decese pot fi atribuite numărului tot mai crescut de sinucideri cu bombă, dar și atacurilor aeriene conduse de coaliția condusă de SUA.

Raportul anual UNAMA arată că 19 993 de civili au fost uciși sau au fost răniți în cursul anului trecut, cel mai mare număr înregistrat din 2009.

Potrivit raportului, 63% dintre decesele civililor pot fi atribuite islamiștilor- 37% talibanilor, 20% Statului Islamic și 6% altor grupări armate. Guvernul afgan și aliații NATO au fost responsabili de 24% dintre victimele raportate în 2018.