Summit-ul de la Vatican dedicat protecţiei minorilor se desfăşoară într-o atmosferă foarte tensionată scrie Il Giornale citat de Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Alteia

Biserica a rămas şubrezită după taifunul scandalurilor cazurilor de pedoflie, iar acum Papa Bergolio caută o modalitate de a 'restaura' imaginea Sfântul Scaun.

Zilele trecute, o anchetă realizată de Washington Post a scos la lumină acuzaţiile celor care susţin că Papa ar fi fost la curent cu abuzurile comise asupra unor copii surdomuţi şi, cu toate acestea, nu a adoptat niciun fel de măsură de contracarare.

Pentru aceasta, şi pentru alte o mie de alte motive, summit-ul bisericii pe tema pedofiliei se află în centrul atenţiei mass-media. Pentru Bergoglio, ''condamnările ulterioare'' nu mai sunt suficiente: acum, episcopii şi prelaţii trebuie să dea dovadă de concreteţe în lupta împotriva abuzului faţă de copii.

De aceaşi părere este şi cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de Munchen, preşedintele Conferinţei Episcopale Germane şi coordonatorul Consiliului pentru Economie din Vatican. În discursul pe care l-a rostit la summit-ul de la Vatican, Cardinalul a dezvăluit că "procedurile şi procedeele stabilite în ultimii ani pentru a judeca infracţiuniile au fost ignorate în mod deliberat". Mai mult decât atât. "De fapt, drepturile victimelor au fost călcate în picioare şi lăsate la latitudinea unor indivizi, în contradicţie directă cu ceea ce Biserica ar trebui să reprezinte." "Abuzurile sexuale împotriva copiilor şi tinerilor se datorează într-o oarecare măsură şi abuzului de putere în administraţie. Dosarele care ar fi putut documenta actele teribile şi care ar fi putut indica numele responsabililor au fost distruse sau nici măcar nu au fost întocmite. În locul vinovaţilor, au fost contactate victimele, cărora le-a fost impusă tăcerea".

Din punctul de vedere al cardinalului Marx, Sfântul Scaun ar trebui să-şi schimbe abordarea pe care o are asupra problemei pedofiliei. Motto-ul este "transparenţă şi trasabilitate", chiar dacă persistă unele "obiecţii" relative la "încălcarea secretului pontifical" şi cele privind posibilitatea de a "ruina reputaţia preoţilor nevinovaţi, sau preoţia şi Biserica ca întreg, prin intermediul unor acuzaţii false''. Numai că aceste obiecţii, a subliniat Cardinalul, "nu sunt convingătoare''. "Orice obiecţie bazată pe secretul pontifical - a explicat Marx - ar fi relevantă doar dacă s-ar putea indica vreun motiv convingător pentru care secretul pontifical ar avea vreun rol în urmărirea penală a infracţiunilor legate de abuzuri împotriva minorilor. Deocamdă, eu unul nu cunosc un astfel de motiv'', a specificat cardinalul Marx.