Partidul Fidesz de dreapta suveranistă al premierului ungar Viktor Orbán nu-şi mai are locul în Partidul Popular European (PPE), a declarat, vineri, fostul preşedinte al Consiliului Europei, Herman Van Rompuy. Partidul lui Orban aparţine familiei PPE, majoritară în Parlamentul European. Acesta reuneşte formaţiunile de dreapta din UE, cum ar fi CDU al cancelarul german Angela Merkel, partidul frate bavarez CSU sau Republicanii din Franţa conform La Libre Belgique citată de Rador.

Herman van RompuyFoto: Consiliul European

Dar, în prezent, Ungaria îngrijorează multe puteri occidentale din cauza autoritarismului lui Orban şi a relaţiei sale cu Vladimir Putin. În septembrie anul trecut, Parlamentul European a lansat articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei pentru nerespectarea statului de drept, mecanismul cel mai radical - uneori denumit "armă nucleară", acesta vizând ţări care nu respectă normele europene şi care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot ale Budapestei în cadrul Uniunii.

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în relaţii reci cu Viktor Orban, a repetat ceea ce a spus deja în luna octombrie a anului trecut: "Viktor Orban nu-şi mai are locul în PPE".

Van Rompuy, care a fost primul preşedinte al Consiliului European din 2009 până în 2014 sub denumirea de PPE, după ce a fost prim-ministru belgian, s-a alăturat, vineri, oponenţiilor premierului ungar.

"Noi toţi am avut o răbdare enormă cu Viktor Orbán. Este clar că ceea ce face Orbán este în contradicţie cu valorile PPE", a declarat el în emisiunea "De afspraak op vrijdag" de la VRT, referindu-se la afirmaţiile similare ale cancelarului german Angela Merkel.

"Încă lipseşte semnalul pentru a spune: + pe termen lung - poate nu mâine -, dar în cele din urmă, nu mai aveţi loc + (în PPE)", a adăugat el.