Rata de participare la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova este de 49 la sută, potrivit datelor preliminare, într-un scrutin care reflectă profunda divizare a țării între partizanii unei apropieri față de Moscova și cei care vor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană.

prezenta la vot in Republica MoldovaFoto: Captura

„Au fost cele mai nedemocratice alegeri din istoria Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, la închiderea secțiilor de votare.

”Am văzut obstrucționarea votului în diasporă. Am văzut oameni care au fost întorși de la secțiile de votare, pentru că nu au fost lăsați să voteze cu pașapoartele expirate, pentru că nu au fost informți din timp că nu se va permite votul cu pașapoartele expirate. Mai mult decât atât, CEC nu a permis să se înregistreze contestații din partea celor care nu au putut să voteze, spunând că aceste contestații pot fi depuse doar la Chișinău”, a mai declarat Maia Sandu, potrivit Unimedia.info.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova urmează să decidă dacă va recunoaște sau nu rezultatele alegerilor în circumscripțiile din regiunea transnistreană, după ce co-președinții blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, au cerut observatorilor să nu recunoască alegerile din cele două circumscripții deschise pentru regiunea transnistreană. Motivul invocat este transportarea în mod organizat a cetățenilor din stânga Nistrului în secțiile de votare din republică.

Alegerile de astăzi s-au desfășurat în baza sistemului mixt, ceea ce înseamnă că 51 de deputați sunt aleși în baza circumscripțiilor uninominale, iar alți 50, în baza listelor de partid.

Una dintre țările cele mai sărace din Europa, Moldova a trecut prin mai multe crize politice de la independența sa față de fosta Uniune Sovietică în 1992 și încearcă încă să își definească direcția.