Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează Reuters. Statele Unite, care se află printre zecile de națiuni care îl recunosc pe Juan Guaido drept lider legitim al Venezuelei, condamnă acțiunile violente ale regimului lui Maduro, amenințând că acestea nu vor rămâne ”nepedepsite”.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Încălcarea flagrantă a drepturilor omului de către (președintele Nicolas) Maduro și de către cei care îi urmează ordinele nu va rămâne nepedepsită”, a avertizat Casa Albă într-o declarație.

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat vineri Venezuela "să nu recurgă la forţă letală împotriva manifestanţilor".

Statele Unite au cerut de asemenea forțelor armate să permită trecerea ajutoarelor umanitare, lucru greu de crezut că se va întâmpla în contextul în care preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat joi seară un plan de închidere a punctelor vamale cu Brazilia şi Columbia, pentru a nu permite transporturile umanitare.

Două persoane au murit, iar 15 persoane au fost rănite vineri în urma unor confruntări cu armata în sud-estul Venezuelei, la frontiera cu Brazilia, în timp ce încercau să prevină blocarea unui drum de către soldați astfel încât să nu poată intra ajutoarele umanitare.

”O femeie indiană și soțul său au murit, iar alte cel puțin 15 persoane din comunitatea indiană Pemon din Gran Sabana au fost răniți în atacul unui convoi al Gărzii Naționale”, a spus un ONG.