Controversatul lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, este acuzat de Ministerul rus de interne că, alături de un om de afaceri, ar fi constituit o grupare de crimă organizată și ar fi retras fraudulos din bănci din Rusia aproximativ 560 de milioane dolari, scrie Unimedia. Anunțul autorităților ruse vine cu două zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus de Interne îi acuză pe liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și pe omul de afaceri Veaceslav Platon că au organizat o grupare de criminalitate internațională și că ar fi retras ilegal din bănci din Rusia, în perioada 2013-2014, peste de 37 de miliarde de ruble din Rusia (aproximativ 560 de milioane de dolari).

Anchetatorii ruși susțin că cetățeni ai Rusiei și ai Republicii Moldova ar fi făcut tranzacții valutare ilegale la scară largă.

"Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de documente false, ar fi transferat bani în valută străină în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și ale altor organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost scoși din conturile corespondente ale băncilor rusești (...). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost transferate în afara Rusiei", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul rus de Interne și citat de Unimedia.

Autoritățile ruse mai anunță că în cadrul anchetei a fost reținut un rezident al regiunii Moscova, Alexander Korkin, iar cercetările continuă.

Anunțul autorităților ruse vine cu două zile înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova.