Senatul Mexican a aprobat joi planul președintelui Andres Manuel Lopez Obrador de a creea o nouă gardă națională, un punct central în strategia guvernamentală de a opri violența cartelurilor care a revendicat zeci de mii de vieți în ultimul deceniu, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Legea a fost adoptată cu o majoritate de 127 de senatori doar după ce partidul lui Obrador a fost de acord să pună noua forță de securitate sub control civil. Noua gardă națională va fi alcătuită din soldați și polițiști.

Această decizie a pus capăt unor săptămâni pline de dezbateri privind conducerea așa-numitei Guardia Nacional după ce planurile inițiale de a o plasa sub controlul armatei au fost criticate aspru de grupurile pentru drepturile omului, de parlamentarii opoziției și chiar de câțiva aliați politici ai lui Obrador.

Schimbarea către o forță condusă de civili a fost un compromis la care a ajuns Lopez Obrador pentru a câștiga sprijinul Senatului în această chestiune. Obrador a argumentat că generalii ar trebui numiți în conducere.

În prima fază, garda va fi formată din 50 000 de membri transferați din forțele militare și de la poliția federală.

Criticii sunt de părere că atribuirea controlului gardei unor generali ar crește gradul de militarizare din Mexic. Reputația armatei a fost afectată grav în ultimii ani de multiple abuzuri și nerespectări ale drepturilor indivizilor.