Pentru mulţi democraţi, anul 2020 a sosit deja. Chiar pentru mulţi. Sunt deja vreo 10 politicienii şi apropiaţii partidului care îşi dispută candidatura partidului pentru cursa prezidenţială de anul viitor. Pe de altă parte, adversarul este deja practic stabilit: sunt mari şanse ca preşedintele Donald Trump să aibă puţini contracandidaţi pentru nominalizarea republicană în dorinţa sa de a obţine un al doilea mandat, potrivit Folha Online, citat Rador.

Bernie SandersFoto: Agerpres/AP

Câmpul de luptă democrat este agitat. Electoratul îl preferă pe Joe Biden, vicepreşedintele lui Barack Obama, care încă nu şi-a oficializat candidatura - şi există îndoieli că o va face într-adevăr.

Un sondaj al CNN în rândul alegătorilor partidului arată că este foarte posibil ca 44% să-l susţină, faţă de 32% care ar susţine-o pe senatoarea Kamala Harris, de California, şi 30% ai senatorului Bernie Sanders, de Vermont.

Senatoarea Elizabeth Warren, de Massachusetts, a primit 21%, în timp ce senatorul Cory Booker, de New Jersey, a înregistrat 19%. Beto O'Rourke, fost congresman din Texas, este creditat cu 15%.

Lunga listă a democraţilor va rămâne fără o vedetă în ascensiune a partidului, newyorkeza Alexandria Ocasio-Cortez, în vârstă de 29 de ani.

Având în vedere vârsta, ea nu ar putea candida la funcţie: ar trebui să aibă cel puţin 35 de ani, conform Constituţiei americane. În afară de aceasta, cu greu şi-ar înfrunta mentorul politic, Bernie Sanders, care şi-a lansat propria candidatură marţi (19 februarie).

Până în prezent, candidatura lui Sanders, care nu este membru al Partidului Democrat, poate fi considerată un succes, cel puţin în termeni financiari: în 24 de ore, el a atras aproximativ 6 milioane de dolari din partea a peste 220.000 de donatori - în 2015, în acelaşi interval, suma a fost mult mai mică, 1,5 milioane de dolari. A fost aceeaşi cifră colectată de Kamala Harris în primele sale 24 de ore.

În acest timp, Trump domneşte, practic suveran, în tabăra republicană.

Până în momentul de faţă, doar Bill Weld, fost guvernator de Massachusetts, s-a aventurat să lanseze un comitet explorator de campanie prezidenţială, unul dintre primii paşi pentru cine doreşte să candideze la nominalizarea partidului.

El a făcut un pas şi într-o direcţie riscantă pe câmpul minat republican: a îndrăznit să-l critice pe preşedinte. El apreciază că Trump este "pur şi simplu mult prea instabil" pentru a îndeplini sarcinile Casei Albe.

Fostul guvernator de Ohio, John Kasich, este încă unul dintre cei care flutură posibilitatea de a candida. Larry Hogan, guvernator de Maryland, pare şi el să fie dispus să încerce.

În discursul de învestitură pentru cel de-al doilea mandat al său, în luna ianuarie, el a criticat politicile "debilitante" ale Washingtonului şi a lansat aluzii la destituire a lui Trump, amintind că tatăl său, Lawrence Hogan, a fost primul congresman republican care a susţinut plecarea lui Richard Nixon în scandalul Watergate.

Pe fundal, popularitatea preşedintelui nu stă bine. În sondajul CNN, numele lui Trump a fost cel care a înregistrat cea mai mare opoziţie, 52% dintre cei chestionaţi afirmând că nu l-ar susţine. Michael Bloomberg, fostul primar al oraşului New York, este următorul, cu 44%. Apoi, apar fostul preşedinte al Starbucks, Howard Schultz, cu 44%, şi Bernie Sanders, cu 42%.

Schultz este singurul considerat independent cu adevărat în cursă. În încercarea de a atrage alegătorii, omul de afaceri sugerează ca el însuşi să plătească mai multe impozite, la fel ca şi colegii săi care fac parte din topul celor mai bogaţi oameni din SUA. El promite, de asemenea, să-şi publice declaraţia de impozit pe venit, o aluzie la Trump, care nici până în prezent nu a oferit aceste informaţii opiniei publice.