Zeci de mii de persoane au protestat joi în Slovacia, pentru a marca un an de la asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak și a logodnicei acestuia, Martina Kusnirova, relatează Mediafax citând site-ul postului France 24.

Jan Kuciak, ziaristul de investigatii slovac ucis Foto: Agerpres/AP

La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiți morți în locuință după ce poliția a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împușcat în piept, iar femeia a fost împușcată în cap.

Înainte de a murit, acesta era pe punctul de a publica o investigație care arăta legături între mafia italiană și politicieni corupți din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăți frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetățeni slovaci și italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".

Aproximativ 30.000 de persoane au participat la protestele de joi din Bratislava, au informat organizatorii, în ce alte câteva sute au prostestat în multe alte orașe și localități din Slovacia.

"Trebuie să curățăm acest stat mafiot", a declarat Zlatica Kusnirova, mama logodnicei lui Kuciak.

Președintele slovac Andrej Kiska a declarat pentru reporteri că Jan Kuciak "a fost ucis pentru că a încercat să descopere adevărul despre oameni de rang înalt care păreau de neatins".