O misterioasă nouă armă cu laser va fi plasată în regim de luptă, la sfârşitul anului, a anunţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin. "În cursul lunii decembrie, toate rachetele Peresvet furnizate forțelor armate vor fi puse în stare standby de alertă", a declarat Putin, într-un discurs adresat Adunării federale., potrivit Washington Examiner, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Liderul de la Kremlin a folosit şi discursul său anual pentru a face o serie de acuzaţii împotriva Statelor Unite - acuzaţii care au fost anticipate şi respinse de un amiral american de top. Putin a dezvăluit cronologia de desfăşurare a armei cu laser Peresvet, care a stârnit curiozitatea occidentală când a fost prezentată, anul trecut, în descrierea armelor moderne dezvoltate pentru armata rusă.

El a dezvăluit că o dronă subacvatică având capabilităţi nucleare va fi lansată "chiar în primăvară", susținând, în același timp, că Rusia a fost forțată să dezvolte un arsenal nuclear pentru secolul 21, ca răspuns la amenințările din partea Statelor Unite. El a susținut că Statele Unite, nu Rusia, au încălcat un pact esenţial de control al armelor nucleare, din epoca Războiului Rece, care i-a oprit pe foștii rivali ai Războiului Rece să desfășoare rachete de croazieră terestre, cu rază medie.

"Folosind rachete țintă cu rază medie de acțiune și desfăşurând lansatoare în România și Polonia, care sunt capabile să lanseze rachete de croazieră Tomahawk, SUA au încălcat în mod deschis aceste clauze ale tratatului", a declarat Putin despre Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare. "Au făcut asta cu ceva timp în urmă". Nu este adevărat, a afirmat pentru WE și alte ziare, la Conferința de Securitate de la München, săptămâna trecută, prim-amiralul american al Marinei SUA pentru Europa, într-o discuție despre apărarea americană. "Acestea sunt interceptoare plasate în spațiu, sunt arme cinetice, așa că nu este vorba de o sarcină explozivă legată de arme", a explicat amiralul James Foggo, comandantul Forțelor navale americane din Europa și Africa și al Comandamentului forțelor comune din Napoli.

"Nu sunt destinate aterizării pe Pământ și nici lovirii vreunei ținte de pe Pământ. Nu este un sistem anti-intercontinental de rachete balistice. Ocazional, rușii ies și spun asta, dar fizica nu funcționează aşa". Comentariile lui s-au dovedit a fi o previzualizare a afirmațiilor lui Putin. "Ce fac ei în realitate?", a întrebat președintele rus despre Statele Unite. "În primul rând, încalcă totul, apoi caută scuze și arată spre un vinovat".

Foggo a menționat că întreaga alianță NATO este de acord că Rusia a încălcat Tratatul INF. Președintele Trump a anunțat la începutul acestei luni că Statele Unite se vor retrage din tratat în șase luni, dacă Rusia nu se conformează până atunci. Foggo a apărat sistemele militare americane desfășurate în România și Polonia. "Este vorba în primul rând de un scut împotriva a ceea ce vedeți ca o amenințare crescândă a rachetelor iraniene", a spus el. "Și avem o miză în apărarea antirachetă a Europei, care este solidă, iar atunci când noul sistem va fi desfășurat în Polonia, acest lucru ne va oferi o acoperire suplimentară". Amiralul a menționat că Rusia chiar şi înainte de a instala sisteme de rachete de croazieră terestre avea capacitatea de a lovi oraşe europene, cu arme nucleare desfăşurate pe mare, transportate de submarine în apele din jurul continentului. El continuă să spere că Rusia se va întoarce la respectarea interdicției tratatului privind rachetele terestre. "Nu sugerez că va intra cineva într-o cursă înarmării, pentru că avem o perioadă de șase luni în care Rusia se poate întoarce la masă, dacă nu mai trișează", a spus el. "Vreau să spun că nimeni nu vrea o cursa înarmării și nu-și poate permite asta cu adevărat".

Putin a argumentat că americanii şi-au judecat greșit propriul interes. "Ei continuă cu politica lor distructivă și în mod clar eronată. Acest lucru nu prea reprezintă interesele SUA", a spus el. "Putem vedea că avem de-a face cu oameni proactivi și talentați, dar în interiorul elitei există și mulți oameni care au o încredere excesivă în excepționalism și supremație asupra restului lumii".

Racheta hipersonică Tsirkon care are o viteză de 9 ori mai mare decât viteza sunetului şi care a fost menţionată în discursul susţinut în faţa Adunării Federale de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea distruge centrele de comandă de pe teritoriul Statelor Unite în numai 5 minute, scrie Aksam, citat de Rador.

Generalul în rezervă Vsevolov Khmirov a declarat: "Navele militare ruse şi submarinele înzestrate cu rachete hipersonice Tsirkon vor putea distruge în 5 minute centrele de comandă de pe teritoriul SUA."

Khmirov a adăugat: "După retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) vor fi controlate sistemele care vor fi instalate în Europa din centrele de comandă de pe continentul american. Dar rachetele Tsirkon nu vor fi operaţionale doar împotriva rachetelor instalate în Europa, aceste rachete au capacitatea de a efectua operaţiuni asupra centrelor de comandă de pe teritoriul Statelor Unite, a sistemelor de control-cheie."