Shamima Begum, adolescenta londoneză care a plecat în Siria în 2015 pentru a se alătura grupării jihadiste Stat Islamic, se declară "puțin șocată" de decizia Departamentului de afaceri interne de a-i se retrage cetățenia britanică, scrie The Guardian.

Shamima BegumFoto: Captura video

“Nu știu ce să spun. Nu sunt șocată, dar sunt puțin șocată. E un pic frustrant. Mi se pare că e nedrept față de mine și de fiul meu”, a declarat ea, pentru ITV News.

Avocatul familiei Begum, Tasnime Akunjee, a catalogat acțiunile autorităților ca fiind excesive. Acesta spune că există precedente în care guvernul britanic a permis reîntoarcerea mai multor cetățeni suspectați că au luptat pentru ISIS. Avocatul face referire la o declarație a ministrului de interne, Ben Wallace, care a confirmat că anul trecut s-au întors din Orientul Mijlociu aproximativ 400 de cetățeni britanici suspectați că au luptat pentru Statul Islamic.

El a afirmat că tânăra nu a fost niciodată suspectată că ar fi luptat pentru ISIS și că era doar o simplă casnică atunci când s-a măritat cu un presupus luptător.

Shamima Begum, care se află în prezent într-o tabără de refugiați din Al-Hol, în nord-estul Siriei, a anunțat săptămâna trecută că vrea să revină în Regat. Ea a născut în cursul week-endului. Precedenții săi doi copii, născuți după ce a plecat în Siria, au murit din cauza bolilor și a malnutriției, potrivit AFP.

Acest caz divizează societatea britanică, cu atât mai mult cu cât tânăra a făcut o serie de declarații șocante într-o țară lovită în 2017 de atentate revendicate de SI.

Tânăra femeie a afirmat că nu regretă fuga sa în Siria, când avea doar 15 ani, și a calificat atentatul din Manchester, în care și-au pierdut viața 22 de persoane în mai 2017, drept o măsurăm de "represalii" față de loviturile aeriene ale coaliției occidentale care luptă împotriva SI.