Sute de femei au manifestat marţi în faţa Parlamentului de la Buenos Aires, agitând eşarfe verzi pentru a cere legalizarea avorturilor în Argentina, căreia i s-a opus anul trecut Senatul, potrivit Agerpres, care citează AFP.

"Noi, femeile, vrem să fim cele care decid, avortul trebuie legalizat", au scandat manifestantele pe străzile unei capitale argentiniene cufundate în căldura verii, în timpul acestei prime manifestaţii pro-avort din acest an.

Eşarfele verzi au devenit simbolul pro-avort în Argentina, unde problema scindează puternic societatea. Cei care se opun întreruperii benevole a sarcinii, în această ţară puternic influenţată de Biserica Catolică, au adoptat la rândul lor drept simbol eşarfa de culoare bleu.

Anul trecut, un text ce legaliza avortul a fost adoptat de către deputaţi, înainte de a fi respins de către senatori. Ca în fiecare an, un nou proiect de lege pentru liberalizarea întreruperii voite a sarcinii trebuie să fie supus votului în Parlament la 8 martie, cu ocazia Zilei internaţionale pentru drepturile femeilor.

"Astăzi, avortul este dezincriminat social", susţine Patricia Bustamante, 37 de ani, membră a "Campaniei pentru avortul legal, sigur şi gratuit", care organizează manifestaţia. "Am obţinut un rezultat pozitiv din partea deputaţilor. Din nefericire, senatorii ţării nu se comportă ca reprezentanţi ai poporului", a adăugat ea.