Mii de oameni au protestat ieri în Franța împotriva ultimului val de antisemitism care a culminat miercuri cu vandalizarea a 96 de morminte evreiești în Alsacia, relatează Euronews.

MacronFoto: Captura video

Mai mulți lideri ai partidelor politice, printre care și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, s-au adunat în Paris în Piața Republicii, un simbol național al Revoluției, pentru a protesta împotriva actelor antisemite. Sloganul protestului a fost :”Destul!”

Mai mulți oameni s-au adunat și în Lille, Toulouse și Marseille.

Președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs după ce și-a prezentat onorurile în cimitirul din Quatzenheim, aflat în apropierea orașului estic Strasbourg.

,,Oricine a făcut asta nu este demn de Republica Franceză și va fi pedepsit… Vom lua măsuri, vom aplica legea și îi vom pedepsi”, a spus Macron la intrarea în cimitirul acoperit de svastici.

Macron a vizitat și memorialul Holocaustului din Paris alături de lideri de Senat și de mai mulți membri ai Adunării Naționale.

Franța este casa celei mai mari comunități de evrei din Europa- în jur de 550 000- o populație care s-a dublat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, atacurile antisemite sunt foarte răspândite. Statisticile guvernamentale făcute publice această săptămână arată că anul trecut au fost înregistrate mai mult de 500 de atacuri antisemite, o creștere procentuală de 74% față de 2017.

,,Unii oameni contestă autoritatea statului. Trebuie să rezolvăm asta și trebuie să o facem extrem de ferm”, le-a spus Sarkozy reporterilor. ,,Este o chestiune de autoritate. Violența se răspândește și trebuie să fie oprită acum.”