Brazilia va pune sâmbătă la dispoziţie în apropierea frontierei cu Venezuela ajutor umanitar pentru această ţară în cadrul unei operaţiuni realizate "în cooperare cu Statele Unite", a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest ajutor, în hrană şi medicamente, "va fi disponibil pe teritoriul brazilian, la Boa Visa şi Pacaraima, pentru a fi colectat de guvernul (autoproclamat) al lui Juan Guaido, de camioane venezuelene conduse de venezueleni", a precizat purtătorul de cuvânt, Otavio Régo Barros.

"Brazilia ia parte astfel la această importantă iniţiativă internaţională de susţinere a guvernului Guaido şi a poporului venezuelean", a adăugat el.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro se opune cu fermitate acestui ajutor pe care îl consideră primul pas spre o intervenţie americană în ţara sa.

Armata s-a declarat marţi "în alertă" în faţa oricărei încălcări a frontierelor Venezuelei pentru intrarea ajutorului umanitar depozitat la porţile ţării. Ea a respins apelurile de a retrage sprijinul acordat preşedintelui Maduro lansate de preşedintele american, Donald Trump, şi de Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, printre care Brazilia.

Mai multe zeci de tone de alimente şi medicamente trimise de Statele Unite sunt depozitate în oraşul columbian Cucuta, în apropierea postului de frontieră Tienditas, blocat de autorităţile venezuelene.

Venezuela a închis marţi seară frontiera sa maritimă cu Insula Curaçao, unde era aşteptat un avion de la Miami cu ajutor american.

Potrivit opoziţiei, circa 700.000 de persoane se vor deplasa sâmbătă cu autobuzul la graniţele ţării pentru a căuta ajutorul promis de Juan Guaido.