Președintele Donald Trump a declarat marți că va avea câștig de cauză în procesul intentat de mai multe state americane care pun la îndoială decizia prezidențială de a declara stare de urgență pentru a plăti pentru zidul SUA-Mexic, informează Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discutând cu reporterii Casei Albe, Trump a spus că se așteaptă să se descurce ”foarte bine” în proces, adăugând că a avut ”un drept absolut” de a face declarația.

,,Cred că, într-un final, vom avea foarte mare succes cu acest proces”, susține Trump. ,,De fapt cred că ne vom descurca foarte bine, chiar și în cel de-al nouălea circuit, deoarece este un caz deschis și închis.”

Un grup de 16 state, inclusiv California, New York și Colorado, au intentat luni un proces împotriva deciziei lui Trump de a declara stare de urgență. Procesul, deschis la Curtea de Justiție din California, se întemeiază pe acuzația conform căreia declarația lui Trump este neconstituțională.

Toate statele implicate în proces au procurori generali democrați.

Folosindu-se de o interpretare generală a puterilor sale executive, Trump a declarat stare de urgență săptămâna trecută pentru a obține finanțarea necesară pentru construcția zidului de 1,4 miliarde $ de la granița cu Mexic.

Această mișcare îi permite președintelui să treacă peste Congres și să folosească bani de la Pentagon sau din alte bugete.