NYT: Administrația Trump a reușit să-i transforme pe germani în gaulliști, gata să flirteze cu Rusia și să contemple independența strategică

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2019, 4:20 Actualitate | Internaţional


Trump, Merkel si Macron, la summitul G7 (foto arhiva)
Foto: Twitter / Steffen Seibert
Un ambasador francez mi-a destăinuit observația că „administrația Trump a realizat extraordinara performanță de a-i transforma pe germani în gaulliști.”, scrie Roger Cohen în New York Times, citează Rador.

Cândva cel mai devotat membru al alianței atlantice, o Germanie insultată a devenit acum scorțoasă, descoperindu-și în sine flirtul rusesc și o fărâmă din independența strategică a lui De Gaulle.

Donald Trump a scos-o din sărite pe Angela Merkel. Am avut ocazia s-o cunosc în contextul îndatoririlor mele de serviciu de acum două decenii la Berlin, și niciodată n-am mai văzut-o atât de însuflețită ca în cursul discursului ei de aici, de la Conferința de Securitate de la Munchen. Lanțurile s-au sfărâmat. Ea nu s-a dat în lături de la a clătina un deget gaullist în direcția Washingtonului.

Cu ochii sclipind a derâdere malițioasă, ea a întrebat dacă retragerea trupelor americane din Siria chiar este cea mai bună cale de a înfrunta Iranul; dacă servește cu adevărat la îngrădirea Iranului distrugerea „unicului acord existent” - acordul nuclear susținut de europeni și abandonat de Trump; și cum se face că automobilele germane constituie o amenințare la adresa securității naționale a Americii, după cum a sugerat Departamentul de Comerț al lui Trump, în condițiile în care uzina BMW din Carolina de Sud este cea mai mare deținută de companie.

„A merge pe cont propriu”, a afirmat Merkel, nu are nici un sens într-o lume care necesită soluții multilaterale. În termeni strategici, ea transmitea că „Europa nu poate avea un interes în a-și rupe relația cu Rusia”, chiar dacă indignarea ei față de anexarea Crimeii de către Rusia („o violare a legislației internaționale”) și incitarea la violență în estul Ucrainei era evidentă. Unele sondaje de opinie arată că mai mulți germani au încredere în Rusia lui Vladimir Putin decât în America lui Donald Trump.

Trump nu a fost pomenit în cuvântarea ei, însă discursul a avut coregrafie Trump din belșug în jurul său. Ivanka Trump era așezată undeva sub nivelul podiumului. Când audiența s-a ridicat la unison pentru a o răsplăti pe Merkel cu aplauze furtunoase, fiica președintelui a rămas așezată. Ea s-a ridicat însă pentru a-l întâmpina pe vicepreședintele Mike Pence, care a urmat după Merkel, pupându-l fugar pe obraz. Mă întrebam ce penitență va face Pence pentru acest gest.

După cum aveam să constat, Pence a trecut la atac. El a dezlănțuit asupra auditoriului un extraordinar exercițiu de servilism, aroganță și melodramă: servilism față de președintele Trump, al cărui nume părea să apară o dată la fiecare două propoziții, ca și cum ar fi vreun izvor de înțelepciune divină; aroganță față de europeni, care au fost certați ca niște vasali ce sunt și îndemnați să rupă acordul nuclear multilateral cu Iranul, consfințit și în legislația internațională printr-o rezoluție a ONU; și melodramă în legătură cu o vizită pe care o făcuse la Auschwitz săptămâna trecută și de care s-a folosit pentru a transmite mesajul că europenii, dacă nu se supun ordinelor Americii cu privire la Iran, sunt, de facto, niște antisemiți.

Efectul, per total, a fost unul bizar, de film de categoria B, și insultător, un soi de avertisment „aveți grijă ce vă doriți” adresat oricărui democrat care ar putea fi tentat să-l destituie pe Trump. Nancy Pelosi, președinta Camerei, ședea în primul rând cu un zâmbet delfic întipărit pe față. Pence a semnalat că i-a observat prezența, dar numai atât.

Fraza-cheie a discursului vicepreședintelui - „A venit vremea ca partenerii noștri europeni să se retragă din acordul nuclear cu Iranul” - a fost întâmpinată cu ostilitate. Discursul lui s-a încheiat nu cu un tunet, ci cu un scâncet. Ivanka Trump și soțul ei, Jared Kushner, au țâșnit în picioare în liniștea aproape deplină. Pence a avut și el doi admiratori în Europa. El nu a acceptat întrebări din partea presei, spre deosebire de Merkel și de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Conferința de Securitate de la Munchen se luptă să înainteze contra curentului. Al ei raison d’être este cooperarea transatlantică, chiar dacă și cu unele adăugiri de după Războiul Rece, cum ar fi prezența Chinei. Sentimentul de ostilitate față de vicepreședintele american resimțit în acest templu al unității occidentale arată cât de eficient a lovit Trump cu barosul în alianțele europene ale Americii - abandonând strategia comună (în privința Iranului, a schimbării climei, a comerțului, a conflictului israeliano-palestinian, etc.) și transformând într-o bătaie de joc valorile împărtășite, prin faptul că ia în brațe tot felul de autocrați, de la Phenian și până la Riad. Termeni precum „dialog” și „cooperare” nu fac parte din concepția lui Trump despre alianțe. În consecință, alianțele se erodează.

Europenii nu se poziționează acolo unde Lavrov și Rusia i-ar dori poziționați - însetați să construiască o „casă comună europeană” de la Lisabona la Vladivostok, cu excluderea NATO. Ei se întreabă totuși cum ar putea proiecta mai bine valorile lumii libere, acum, când liderul ei a dezertat; se gândesc profund la consolidarea apărării europene (în contextul în care SUA părăsesc Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară în replică la violările lui de către Rusia, dar fără a discuta nici un plan de rezervă cu aceia care sunt cei mai vulnerabili la un atac rusesc - aliații europeni); și conchid că, orice s-ar întâmpla, America nu se va mai întoarce niciodată în aceeași formă.

Există un vid strategic. Vidurile sunt periculoase. Yang Jiechi, membru în Politburo-ul Chinei, a ridicat în slăvi virtuțile multilateralismului, coordonării, cooperării și statului de drept, transmițându-i totodată Americii să țină „mai puține predici”. Lucru care poate că i-ar mai fi consolat pe europeni, dacă n-ar fi ridicat în slăvi și respectarea drepturilor omului de către China și modul în care grupurile etnice din China conlucrează într-o „frumoasă armonie” (eu aștept și reacția uigurilor).

Aceasta nu este noua lume chinezească pe care europenii vor s-o îmbrățișeze. Și nici lumea cinică a lui Lavrov nu e atractivă pentru ei; cum nu sunt nici dictatele lui Trump. Nu ne aflăm din nou în 1945, dar a venit vremea ca Europa să se reafirme în numele acelor valori despre care știe că nu sunt doar niște abstracțiuni, ci garanții ale demnității și libertății umane.

Roger Cohen, NY Times (traducere Rador)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2924 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  Germania flirteaza cu Rusia de vreo 300 de ani (Miercuri, 20 februarie 2019, 9:02)

  animatron [utilizator]

  Primul ministru german socialist Gerhardt Schroder nu l-a asteptat pe Trump pentru a se pune in slujba lui Putin, acum e platit oficial de Gazprom si activeaza din plin ca agent de influenta al Rusiei in Germania lui Merkel.

  Dna Merkel are o nostalgie de pioniera comunista si e firesc, a fost asa ceva in RDG, a invatat rusa la scoala si se intelege cu Putin in rusa si germana, dumnealui fiind fost ofiter in KGB chiar in RDG, asa, ca din intamplare.

  Sunt mai multe sanse ca dna Merkel sa fie in relatii stranse cu Rusia putinista decat dl Trump, dna cancelar al Germaniei pare sa ajute Rusia ori de cate ori are ocazia, in discursuri si fapte.

  Tine cineva minte cum dl Juncker ne mustra pe toti sa nu vorbim urat de dictatorul de la Moscova, ca lui Putin "nu-i place sa nu fie respectat" ?

  Are dl Juncker (sau dna Merkel) mai multa consideratie fata de Putin decat fata de presedintele unei tari NATO?

  Ce ar face "batrana" Europa in fata Rusiei fara protectia acestei Americi pe care o tot insulta, nemultumita fiind ca presedintele US nu face politica americana dupa cum vrea Berlinul sau Parisul?

  Nu are legatura Trump cu faptul ca Germania si Rusia si-au mai impartit candva Europa pe felii, au mai facut pacte, acum fac conducte impreuna.

  Noi romanii am avut cumplit de suferit de pe urma national-socialismului Germaniei si al national-comunismului Rusiei, milioane de romani si zeci de mii de km2 au fost rupti de Romania din cauza "flirtului ruso-german".

  Articolul e "normal" intr-un ziar ca NY Times, ziar "liberal" (in USA termenul "liberal" desemneaza "progresistii" si "stangistii", e diferit de Europa).
  • +6 (16 voturi)    
   Exagerezi (Miercuri, 20 februarie 2019, 11:15)

   catalinolaru1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   După ce că Trump face ceva și pe NATO, și pe UE, și pe toată diplomația externă americană, tot Merkel e rea că nu îi dă nas :). Cât despre ce face "bătrâna Europă" în fața Rusiei, doar GDP-ul Germaniei e de 2.5 ori mai mare decat al Rusiei (GDP-ul Uniunii e mai mare inclusiv decât cel al SUA)
  • 0 (4 voturi)    
   Spui minciuni. (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:48)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   ,,Germania si Rusia si-au mai impartit candva Europa pe felii".

   Prin pactul Ribbentrop-Molotov, in termenul de ,,Sfere de Influenta" Hitler si Ribbentrop nu intelegeau neaparat ca Sovieticii o sa ocupe efectiv Basarabia, Letonia, Lituania, Estonia si Finlanda pentru obtinerea de teritorii. Hitler si Ribbentrop si-au manifestat pe hartie doar acceptul ca Finlanda, Estonia, Letonia si Lituania sunt in ,,Sfera Sovietica".
   Pactul se referea concret doar ca Polonia va fi impartita teritorial intre URSS si cel de-al IIl-lea a Reich (ceea ce s-a si facut imediat prin razboi. Inainte de Primul Razboi Mondial Polonia a facut parte integral din Kaiser-Reich si Rusia Tarista). In privinta Basarabiei Pactul scrie de ,,totalul dezinteres" al Celui de al III-lea Reich fata de Basarabia, si in nici un caz ,,o invitatie" ca URSS sa invadeze Basarabia si mai ales Nordul Bucovinei si Herta.
   Deci nu e deloc similar, teritorial, ce au facut Sovieticii si ce a facut Cel de al -IIl-lea Reich cu Pactul Ribbentrop- Molotov.
   Cel de al-lIIl-lea Reich si URSS nu sunt in aceasi mocirla prin consecintele Pactului Molotov - Ribbentrop.
   • +1 (1 vot)    
    Deci prin (Miercuri, 20 februarie 2019, 19:54)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    Pactul Ribbentrop- Molotov Sovieticii si al III-lea Reich s-au inteles clar sa imparta teritorial doar Polonia.
    Dar de exemplu: Slovacia era clar in ,,Sfera de Influenta a celui de al IIIl-lea Reich" si totusi Hitler nu s-a apucat sa o ocupe.
    In schimb Sovieticii au atacat si ocupat fara execeptie toate tarile aflate in ,,Sfera Lor de Influenta" din Pact.
    In Finlanda Armata Sovietica si-a ,,scrantit gatul" si de aia nu a ocupat-o.
    Sovieticii aveau pregatit un Guvern Comunist Finlandez la Moscova gata sa preia conducerea ,,Finlandei Sovietice" daca era infranta armata finlandeza.
 • -8 (10 voturi)    
  Cu ochii sclipind a derâdere malițioasă (Miercuri, 20 februarie 2019, 14:36)

  Point [utilizator]

  te doare mintea de puterea de observatie.a cui?
  pai nu prea e simplu,parerile unui frantuz care isi da cu preupusul despre nemti,intr-un ziar murican.pfffff
  sa nu fiti surpinsi cand ambasadorul va fi dovedit ca ziarist cu acreditare.ma rog...
  aaaaanyay,pai mai nyt,nu trump era omul rusilor?
  • +4 (12 voturi)    
   hmmm (Miercuri, 20 februarie 2019, 15:59)

   Trabucodonosor [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Identifici presedintia cu Congresul - maimutoiul portocaliu e omul rusilor, problema (atat pentru el cat si pentru rusnaci) e ca Congresul NU e.
   • -5 (9 voturi)    
    bun (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:10)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Trabucodonosor

    deci nemtii facura cotracte babane exclusive cu rusii.
    trump,omul rusilor,se baga peste nemti si le bate obrazul si le cere banu pe nato
    frantuzul,baiat fin,de oras,zice ca trump i-a impins pe nemti in bratele fumoasei balerine ruse.
    bai,adica!kafka frate etc
 • +4 (10 voturi)    
  Trump are o influenta nefasta (Miercuri, 20 februarie 2019, 16:41)

  santor [utilizator]

  a impins partidul republican catre extrema dreapta si a otravit relatiile cu europenii.
  • -3 (7 voturi)    
   Cu europenii (Miercuri, 20 februarie 2019, 17:12)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui santor

   Adica cu extrema stanga. Bravo lui.

   http://inliniedreapta.net/stire/in-interiorul-parlamentului-ue-pereti-tapetati-cu-lozinci-si-insemne-comuniste-cu-afise-infatisand-criminali-comunisti-notorii-din-secolul-trecut/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by