Ilham Ahmed, una dintre liderii kurzilor sirieni, cere crearea unei forțe internaționale de observatori la granița dintre Siria și Turcia care să protejeze această minoritate de un eventual atac al armatei turce, scrie The Guardian.

Luptatori kurziFoto: Captura YouTube

Ahmed este copreședinte al Consiliului Democratic Sirian și a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai puternice femei din Siria. Consiliul este principalul instrument politic al Forțelor Democrate Siriene (FDS) sprijinite de SUA și conduse de către kurzi. Acestea au eliberat nord-estul Siriei de sub ocupația Statului Islamic.

Ilham Ahmed conduce în acest moment o delegație kurdă ce vizitează Washington, Paris și Londra. Scopul acesteia este să-i convingă pe liderii țărilor occidentale să-i protejeze pe kurzii din Siria de amenințările armatei turce.

Soluția, în opinia sa, este crearea unei forțe internaționale de observatori la granița dintre Turcia și Siria.

Aceasta a spus că atacul final al SDF împotriva ultimei redute a Statului Islamic se va termina în câteva zile dar mai este nevoie de timp pentru a elimina celulele grupării jihadiste, care sunt foarte extinse.

Demersul său vine după ce Donald Trump a anunțat retragerea celor circa 2.000 de soldați americani din Siria, după înfrângerea jihadiștilor din SI.

Ankara vede în forțele Kurde din Syria o amenințare și o extensie a mișcării separatiste a kurzilor din Turcia. Președintele turc, Recep Tayyp Erdoğan, a declarat în repetate rânduri ca o operațiune militară a armatei turce împotriva YPG (Unităților de Apărare a Poporului Kurd) din Manbij este aproape, chiar dacă acestea sunt susținute de către Statele Unite.