Deputatul britanic laburist Tom Watson a făcut un apel la schimbarea direcției de partid după ce șapte parlamentari britanici au demisionat pentru a forma o nouă mișcare. Aceasta a fost cea mai mare schismă la care a asistat Partidul Laburist în aproape 40 de ani, transmite The Guardian.

Luciana BergerFoto: Captura video

Intervenția emoțională a lui Wtson a apărut după ce un număr de laburiști ar fi urmat să se alăture fondatorilor noului Grup Independent. Luni seara au apărut mai multe rapoarte care confirmat că și câțiva conservatori se pregăteau să își părăsească partidul.

Spunând că uneori nu își mai recunoaște partidul, Watson l-a avertizat pe Jeremy Corbyn că trebuie să se asigure că Partidul Laburist rămâne o un partid deschis pentru toată lumea și a cerut reformarea cabinetului din umbra lui Corbyn pentru ca acesta să reflecte mai multe păreri ale parlamentarilor.

Anunțul făcut de grupul fondat de Luciana Berger și Chuka Umunna reprezintă cea mai semnificativă provocare la adresa unității partidului de când ”gașca celor patru” figuri senatoriale a demisionat pentru a forma partidul Social Democrat în 1981.

Loialiștii lui Corbyn au luat în derâdere decizia parlamentarilor de a se rupe de partid, spunând că aceștia și-au pierdut legătura cu publicul.