Partidul de centru-drepta aflat la putere în Bulgaria, Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, a renunțat la planurile de revizuire a codului electoral, după ce Partidul Socialist Bulgar a hotărât să se retragă pe perioadă nedeterminată din legislativul de la Sofia, susținând că recentele modificări ale legislației electorale subminează garanțiile privind organizarea de alegeri corecte, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

BSP a spus duminică că nu pot fi garantate alegeri corecte în Bulgaria, după revizuirea legislației electorale.

Kornelia Ninova, liderul socialiștilor bulgari, a declarat că legislația a fost făcută "în interesul companiilor și oligarhilor și aranjamentelor de partid, în culise, numai în interesul anumitor partide".

Liderul socialiștilor a mai afirmat că partidele din cadrul coaliției de guvernare au trecut prin Parlamentul de la Sofia "modificări ale legislației electorale care încalcă legea, libertatea de alegere a cetățenilor bulgari și garanțiile pentru alegerile corecte (...) pentru a ajusta regulile în interesul Guvernului".

Partidul Socialist Bulgar deține 79 din cele 240 de locuri din Parlamentul bulgar, astfel că decizia de retragere a amenințat capacitatea legislativului de a adopta modificarea, prin îngreunarea posibilității de a fi atins cvorumul.

Decizia de retragere a fost luată de Biroul Național al Partidului Socialist Bulgar, cu 74 de voturi pentru, 33 împotriva și 3 abțineri.

Socialiștii au pus o serie de condiții pentru a reveni în Parlament, inclusiv alegerea unei noi comisii electorale centrale, scăderea pragului pentru votul preferențial și o nouă dezbatere cu privire la introducerea de aparate de vot.

Amendamentele ar fi ridicat pragul pentru votul preferențial în alegeri, ar fi extins folosirea aparatelor de vot și ar fi schimbat modul de operare al comisiei electorale.